Dolar

32,3241

Euro

35,1014

Altın

2.300,58

Bist

9.079,97

Patlak lastikle kaç km gidilir?

Basınç ve fiziki şartlar dolayısıyla otomobilinizin lastiği patlarsa ne yaparsınız? Peki patlak lastikle nasıl ve nereye kadar gidebilirsiniz?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-12 19:06:16

Patlak lastikle kaç km gidilir?

Lastik tamir ve basınçlarının güvenli şekilde yapılması aracınız ve sizin için çok önemli. Güvenli bir lastik tamiri ve doğru lastik basıncının nasıl olabileceğine dair ipuçlarından faydalanmak yayralı olacaktır.

Basıncla yakıtta tasarruf

Euromaster uzmanlarınca yapılan bilgilendirmeye göre patlayan lastiğin tamir edilip edilemeyeceği; lastiğin durumuna, hasarın boyutuna ve yerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.Ayda bir kez kontrol edilmesi gereken lastik basınç değerleri doğru yapıldığında, sürüş güvenliği ve erken aşınmanın yanında yakıt tasarrufuna da katkı sağlıyor.

Yenilemeye gerek yok onarın

Uzmanlar, lastiğin patlaması durumunda daha fazla harcama yaparak yeni bir lastik almak yerine, mümkünse onarılmasını tavsiye ediyor. Her ne kadar lastik tamiri bireysel olarak yapılmaya çalışılsa da, işlem genel olarak uzmanlık gerektiriyor. Patlayan lastiğin tamir edilip edilemeyeceği; lastiğin durumuna, hasarın boyutuna ve yerine bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

6 milimetre kritik eşik

Lastik patlak haldeyken kullanılmadıysa, hasar lastiğin sadece sırt kısmındaysa ve oluşan hasar 6 mm'yi aşmıyorsa tamirin mümkün olduğunu belirtiyorlar. Lastik tamirinde ilk olarak lastikte oluşan deliğin ve lastiğin iç kısmının temizlenmesi, hava kaçıran kısmın sızdırmazlık katmanının raspalanması gerekiyor. Ardından hava kaçıran bölüme karkası güçlendiren “mantar yama” adı verilen özel parça yerleştiriliyor ve son olarak lastiğin basınçla testi gerçekleşiyor.

Yol tutuşunu etkiler

Lastiğin patladığının ya da zarar gördüğünün anlaşılması için ise birtakım hususlara dikkat etmek gerekiyor. Eğer lastik inik ise patlamış olabileceği gibi jant paslanması, supap sızdırmazlığı gibi sebeplerden dolayı basınç da düşmüş olabiliyor. Çok yavaş bir şekilde inmeye sebebiyet veren bir deliğin oluşması ise ancak detaylı kontrollerle anlaşılıyor.
Basıncın araç üreticisinin tavsiye ettiği değerden daha düşük veya daha yüksek olması, aracın yol tutuşunu, lastiğin performansını ve dayanıklılığını olumsuz etkiliyor.

Sürücü kapısı ya da yatık deposunda uyarı var

Basıncın, araç kullanım kılavuzunda, sürücü kapısı üzerinde veya yakıt deposu kapağında yer alan araç lastik basınç değerlerine uygun bir şekilde ayarlanması gerekiyor. Subapta çatlak, subap kapağında yırtık ya da lastik patlağı gibi bir dış etken yoksa lastikler ayda ortalama 1 PSI basınç kaybediyor.Düşük hava basıncı, lastiğin aşırı esneyerek ısınmasına sebebiyet veriyor. Bu da lastiğin yolla temas yüzeyinin bozulmasını ve aracın yol tutuşunun olumsuz etkilenmesini beraberinde getiriyor.

Elektronik sensörle takip

Özellikle ıslak zeminde fren mesafesinin uzamasıyla ciddi kaza riskleri de ortaya çıkabiliyor. Aşınma ve sızıntıların önüne geçebilmek için her lastik değişiminde, lastik basınç izleme sisteminin kontrol edilmesi de önemli.2014 Kasım ayından itibaren trafiğe çıkan tüm yeni binek taşıtlar TPMS ile donatılıyor. Elektronik sensör ve supap parçalarından oluşan, lastik problemlerini anında tespit eden sistem, elektronik supap parçaları aşınırsa arıza verebiliyor. Dolayısıyla her lastik değişiminde TPMS sisteminin de kontrolü gerekiyor.

En fazla ne kadar gidebilirsiniz?

Lastik patlak olması durumunda patlak durumunun ebat ve cinsine göre yol almanız da değişebilmektedir.
Ciddi patlak durumunda Maksimum 5 kilometre gidebilir diyen lastik ustaları var.
Otoyolda giderken lastiğiniz patlasa da tekerleğe zarar vermeden birkaç yüz metre gidebilmenin mümkün olduğu da söyleniyor.
Ama bunun için hızınızın saatte 30 kilometrenin altında olması lazım..
Lastik markaları bu konuda farkındalık ortaya koymak için adımlar atmış durumda.Ar-ge merkezlerinde geliştirilen teknolojilerle üretilen lastikler patlasa bile 80 km hızla, 80 km yol kat edebilmek de mümkün.

Haber Ara