Dolar

32,3278

Euro

35,0558

Altın

2.295,33

Bist

9.012,79

'Bosna’dan baktığımızda bizim için Aliya’dan sonra Erdoğan var'

Bosna Hersek 7. Müslüman Tugayı eski komutanı Şerif Patkoviç, Bosna Hersek’ten baktıklarında ümmet olarak Aliya İzetbegoviç’in ardından lider olarak siyasetiyle ümmetin diğer liderleri arasında parlayan Erdoğan’ı gördüklerini söyledi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-04 08:15:28

'Bosna’dan baktığımızda bizim için Aliya’dan sonra Erdoğan var'

Bosna Hersek 7. Müslüman Tugayı eski komutanı Şerif Patkoviç, Bosna Hersek'ten baktıklarında ümmet olarak Aliya İzetbegoviç'in ardından lider olarak siyasetiyle ümmetin diğer liderleri arasında parlayan Erdoğan'ı gördüklerini söyledi.

121120150228398219107_3

Bosna Hersek'in bağımsızlık yıl dönümü vesilesiyle SavunmaTR'ye verdiği mülakatta Patkoviç, Türkiye'nin son 20 yılda tüm sahalarda elde ettiği ilerlemeyi ve savunma sanayiinde elde ettiği başarıları yakından takip ettiğini söyledi.

İslam dünyasındaki ülkelerin ekseriyeti başka bir yere bağlı iken Türkiye'nin böyle olmadığına da vurgu yapan Patkoviç, “Allah'a şükür, Bosna Hersek'ten baktığımızda Aliya İzetbegoviç'in ardından Recep Tayyip Erdoğan'ı ve onun ümmetin diğer liderleri arasında ışıldayan siyasetini görüyoruz” diye konuştu.  “Türkiye'ye Büyük Sorumluluk Düşüyor”

Bosna Hersek'in Türkiye'yi kendisini nasıl konumlandırması gerektiği hususunda örnek alınacak bir ülke olarak gördüğünü ve bunun da Türkiye'ye daha büyük bir sorumluluk yüklediğini söyleyen Patkoviç, “Savaş döneminde de sonrasında da Türkiye'nin (Bosna Hersek'e) daha fazla yardım etmiş olması gerektiğini veya farklı kararlar almış olabileceğini söyleyenler olduğunu biliyorum. Ben en doğru kararı rahmetli Aliya İzetbegoviç'in verdiğine inanıyorum. Onun bu dünyayı terk edip, Rabbinin huzuruna yaklaştığı hislerde verdiği mesajın belli ölçüde Bosna-Hersek ve Boşnakları belirli kesime emanet bıraktığını biliyorum. Bizim için en önemlisi Türkiye'nin Bosna-Hersek'e karşı tutumudur. O yanımızda, dostça bize yardım etmeye çalışıyor ve her durumda burada. Bazı ekonomik alanlarda memnun olduğumuzu söyleyemeyiz. Ancak ben burada da gerçekçi olmak zorundayım. Bunu zaten beklemiyorum, zira bizim kapasitelerimiz nüfus sayısı söz konusu olduğunda, ekonomik potansiyeller bazı büyük şirketler için o derece cazip değil. Fakat Turkish Ziraat Bank Bosna'nın, İHH'nın, Yunus Emre Enstitüsü gibi bölgede baştan beri faaliyet gösteren; özellikle de Bosna-Hersek'te çeşitli projelere girişen TİKA gibi kuruluşların varlığı, bende tüm Bosna ve Hersek'lilerin minnettarlık duygularını ifade etmemi vesile kılıyor” diye konuştu. "Dünyayı İki Kez Şaşırttık"

Yugoslavya'nın dağılma sürecinde Bosna Hersek ve Müslüman Boşnak halkının yok olmaya mahkum edildiğini söyleyen Patkoviç, “Cumhurbaşkanımızın da (Aliya İzetbegoviç) dediği üzere biz o dönemde dünyayı iki kez şaşırtmasını bildik. İlk olarak Sırbistan'ın planlarına göre yedi ila on beş günlük sürede yenilmedik ve teslim olmadık. İkincisi de tarihi değerlerimizi ispat ettik, adaleti ve doğruluğu özünde miras alan halkın değerlerini koruduk. Katliam ve suçlulara aynı ölçüde karşılık vermedik. Bilakis burada bir tebliğin, bir misyonun temsilcileri düsturunu koruduk” dedi.

Kaynak: zambak.ba

Haber Ara