Dolar

32,3350

Euro

35,1123

Altın

2.309,02

Bist

9.079,97

Patates fiyatları düştü

Bir dönem 5 liraya varan fiyatlardan satılan patatesin kilosu, hasadın hızlanmasıyla 2 liranın altına geriledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-28 14:12:29

Patates fiyatları düştü

Balıkesir Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Ayhan Baydan, yaptığı açıklamada, bu yıl meyve sebzede üretim ve sonrasında oluşan fiyatların üzerinde, hava şartlarının çok etkili olduğunu söyledi.

Özellikle patateste, hem hava şartları hem de geçiş döneminin uzun sürmesi nedeniyle fiyatların çok yükseldiğini anlatan Baydan, "Hasat geciktikçe manav ve pazarlarda patatese el gitmez oldu. Nisan sonuna kadar patatesin kilosu 5 liradan satıldı" dedi.

Baydan, ülkedeki bütün üretim yerlerinden piyasaya patates girişi olduğunu vurgulayarak, "Piyasaya arz yükseldikçe fiyatlar düştü. Pazarcı, patatesi toptan olarak kilosu 1 liranın altında almaya başladı. Perakendede tüketiciye yansıyan fiyatlar da geriledi. Ramazan ayına rağmen patatesin 6 kilosu 10 liraya düştü. İki ay önce sadece bir kilogram patates alınabilen 5 lirayla, şimdi 3 kilogram eve götürülüyor. Kilosu 2 liranın altında" ifadelerini kullandı.

Bu yıl hava şartlarının en çok etkilediği ürünlerden eriğin kilosunun 7 liranın altına inmediğini belirten Baydan, kirazın ise tam aksine 2,5 liraya kadar düştüğünü anlattı.

Pazar yerlerinde domatesin 1, biberin 1-2, salatalığın 1,5 ve patlıcanın 2 liradan alıcı bulduğunu ifade eden Baydan, Ramazan ayında pazarcıların fırsatçılık yapmadığını, rutin karlarla çalıştığını sözlerine ekledi.

Haber Ara