Dolar

32,3821

Euro

34,9985

Altın

2.326,14

Bist

9.079,97

“Paşinyan teslim olmaya hazırlanıyor “

Azerbaycanlı analist Tural Tagiyev’in, ‘Azvision.az’da “Paşinyan teslim olmaya hazırlanıyor” başlıklı analiz haberinde, “Ermeni ordusunun teslim olmanın eşiğinde olduğunu, sadece Cabrail ve Fuzuli yakınlarındaki topraklarda değil, tüm cephede beyaz bayrak diktiğini görüyorsunuz” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-18 07:05:56

“Paşinyan teslim olmaya hazırlanıyor “

Azerbaycanlı analist Tural Tagiyev'in, ‘Azvision.az'da “Paşinyan teslim olmaya hazırlanıyor” başlıklı analiz haberinde, “Ermeni ordusunun teslim olmanın eşiğinde olduğunu, sadece Cabrail ve Fuzuli yakınlarındaki topraklarda değil, tüm cephede beyaz bayrak diktiğini görüyorsunuz” denildi.

Tagiyev'in analiz haberi şöyle:

Bugün (dün) Başkomutan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev başka bir şehrin kurtuluşunu ilan etti. Ordumuzun başarılı karşı taarruz operasyonları sonucunda Cebrayil'den sonra Fuzuli şehri ve diğer birkaç köy Ermeni işgalcilerden temizlendi. Cumhurbaşkanının müjdesi Azerbaycan halkına bayram sevincini yaşattı. Başkomutanımızın Şuşa, Kelbecer ve Hankendi'nin kurtuluşuna kadar izlediği doğru yoldan geri adım atmayacağına hepimiz bir kez daha inanıyoruz.
Bizim için tarihi öneme sahip Fuzuli şehrinin kurtuluşu, Ermeni ordusunun kahraman askerlerimize karşı duramadığını, savaştan kaçtığını ve yenilgiyle yüzleşmek zorunda kaldığını gösterdi.

Fuzuli gibi stratejik bir yerleşimin kısa sürede özgürleşmesi, cesur ordumuzun gücünü açıkça gösterdi. Muharebe alanında ağır yenilgiye uğratılan ve Fuzuli ve bölgedeki bazı köylerden kaçan işgal ordusunun direnişi tamamen tükendi.

Sosyal ağların Ermeni kesimindeki tartışmalar, çok sayıdaki kayıpları ve kısa sürede toprak kaybını düşman ordusunun felçiyle ilişkilendiriyor.

Bugün Nikol Paşinyan gibi bir politikacı sadece orduyu değil herhangi bir ülkeyi de yönetemez. Sıradan Ermeniler onun boş vaatleri ve anlamsız konuşmalarıyla ilgilenmiyor. Şu anda Ermeni halkının sorunu, savaşın ne zaman biteceği.

Süreci takip edip, bazı askeri meseleleri analiz ederken, Ermeni ordusunun teslim olmanın eşiğinde olduğunu, sadece Cabrail ve Fuzuli yakınlarındaki topraklarda değil, tüm cephede beyaz bayrak diktiğini görüyorsunuz ...

Savaşı sadece iktisadi güce sahip olanlar değil, aynı zamanda gücü olan ve haklı olanlar da kazanır. Bu bir aksiyondur! Cephede bir dizi yenilgiye uğrayan Paşinyan hükümeti, bugün devrimin kazandığı gücü askeri mahkemeye devretmek üzeredir. Ermeni toplumu boğazda sıkışmış durumda ... Utanç verici yenilgi, işsizlik, açlık ve nihayet koronavirüsle savaşamama Ermeni halkını hızla uçuruma itiyor. Halkı kurtarmak yerine Paşinyan onları felakete itiyor.

Ayrıca ilk günlerde olduğu gibi ordu personelinin açıklanamayan kayıpları da Ermeni vatandaşların öfkesini artırıyor; anne babalar artık çocuklarının orduya katılmasına izin vermiyor ve onları çeşitli yollarla askerlikten uzaklaştırıyor. Savaşın yol açtığı zorluklar ve trajedilerde başını kaybeden 19 yaşındaki çocukların aileleri, Ermenistan'daki zorunlu askerlik merkezlerini kapatıyor ve faaliyetlerini felç ediyor.

Kitleler gerçeği görüyor ve çocuklarının önündeki savaşta 90'ların küçük bir ordusu değil, düzenli, büyük bir Azerbaycan Ordusu olduğunu anlıyorlar. Bu anlamda askerler arasında kitlesel bir firar olması anlaşılabilir. Erivan'da askerlik yapmayı reddedenlerin yargılanması uygulaması işe yaramıyor. Kaçaklar artıyor ve gençler ölümcül savaşa katılma konusunda isteksiz.

Ekonomik durumun zor olduğu ve nüfusun ciddi sosyal sorunlar yaşadığı Ermenistan'da siyasi kriz derinleşiyor. Pasinyan'ın politikalarına karşı protestolar ülke içinde büyüyor ve muhalefet güçleri intikam alıyor. Paşinyan aynı anda hem iç politik hem de sosyal ve dış baskılara dayanabilecek mi? Önümüzdeki günlerde yapılacak işlemler bunu gösterecek ...

Son günlerde bölgeyi adeta Suriye'ye çeviren Ermeni Başbakanı, bize zayıflığını göstermekten çekinmiyor. Bugün Erivan ve Ermeni ordusundaki mevcut durum Paşinyan hükümetine gerçekle uzlaşmaktan başka çaresi kalmadı. Paşinyan, bireysel arabulucuların imkanlarını kullanarak Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile çeşitli yollarla temas kurmaya çalışıyor.

Garip gelse de, "Karabağ Ermenistan'dır" şeklinde siyasi bir açıklama yapan Ermenistan Başbakanı'nın teslim olmayı kabul ettiği söyleniyor. Ermenistan hükümeti, Azerbaycan Cumhurbaşkanının tüm şartları kabul ettiğini ve işgal edilen bölgeleri terk etmeye hazır olduğunu mesajını veriyor.

İnsani ateşkesin ilk gününde Gence'yi hedef alan işgalci ülke liderliği, Bakü'nün verdiği şansları değerlendirmek yerine, ağır yenilgiler korkusuyla bu adımı atıyor. Siyasi ve ekonomi uzmanları, Kafkasya'nın en fakir ülkesinin bir ay boyunca savaşma potansiyeline sahip olmayacağını hesaplamaları ve tahminleriyle teyit ediyor ... Görünüşe göre kuyruğu kapı eşiğine sıkışan Nickol, şimdi Bakü'ye mesajlar gönderiyor. Aslında tek çıkış yolu teslim olmaktı. Yerel basın, yaşlı erkeklerin, silah taşıyamayan kadınların ve hatta kız öğrencilerin gönüllülük kisvesi altında askere alındığını defalarca bildirdi. Ama bugün Azerbaycan Ordusu bir günde o kadar arka arkaya saldırılarla düşmanı ezdi ki, Erivan'daki bütün topal, tek gözlü Ermeniler gelse bile, askerlerimizin kutsal görevlerini yerine getirmelerine engel olamayacaklar.

Ermenistan siyasi, ekonomik, sosyal ve askeri bir krizde boğuluyor. Böyle bir durumda Paşinyan hükümeti, her koşulda Azerbaycan ile anlaşmaya varmanın yolunu görüyor. Azerbaycan ordusu hala çalışıyor ve güvenle ilerleyen askerlerimiz sözlerini sürdürüyor. Anlaşma arayan Nicole'ün kaderi muhtemelen önümüzdeki günlerde netleşecek ...

*Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir. 

Kaynak: Azvision.az

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara