Dolar

32,5023

Euro

34,5854

Altın

2.496,45

Bist

9.548,09

“Paşinyan’ı ne Soros, ne de NATO kurtaracak!”

Azerbaycanlı analist Tural Tagiyev, “Ermenistan’ın Batı'ya yönelmesi ve Rusya'ya düşman olan NATO'ya minnettar kalmasının tek bir adı var: Moskova'ya büyük bir ihanet. Paşinyan ihanetinden dolayı cezalandırılacak. Ne Soros ne de NATO onu kurtaramayacak” denildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-22 13:42:53

“Paşinyan’ı ne Soros, ne de NATO kurtaracak!”

Azerbaycanlı analist Tural Tagiyev, “Ermenistan'ın Batı'ya yönelmesi ve Rusya'ya düşman olan NATO'ya minnettar kalmasının tek bir adı var: Moskova'ya büyük bir ihanet. Deneyimler, Moskova'nın ihaneti asla affetmediğini gösteriyor. Paşinyan ihanetinden dolayı cezalandırılacak. Ne Soros ne de NATO onu kurtaramayacak” denildi.

Analist Tural Tagiyev'in, ‘Azvision.az'da yayımlanan “Ermenistan'ın Rusya'ya ihaneti” başlıklı analiz haberi şöyle:

27 Eylül'den itibaren Ermenistan'ın kışkırtmalarına karşılık Azerbaycan Ordusu'nun karşı saldırı operasyonları Erivan'ı çaresiz bir duruma soktu. İşgalci ülkede yaşanan şiddetli çatışmaların neden olduğu derin ekonomik ve sosyal kriz, askeri-politik gerileme Nikol'e Paşinyan hükümetini yok ediyor.

Azerbaycan Ordusu işgal altındaki topraklarını defalarca kurtarırken, Ermenistan toplumunda Nikola ve yarı pişmiş ekibine karşı kitlesel protestolar yoğunlaşıyor. Ermeniler, ülkenin felakete sürüklendiğini şimdiden anlamaya başladılar. Azerbaycan'ın gücü karşısında çaresiz kaldıklarını açıkça itiraf ediyorlar, yaşananların asıl sebebinin Paşinyan olduğunu söylüyorlar ...

Ülke içinde ciddi bir baskıya maruz kalan sakallı başbakan, devrim ve iç trajedilerle devrilmemek için hayatını uzatmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Hemen hemen tüm dünya liderleri ve uluslararası kuruluşlar için Ermenistan'ın bir numaralı çağrısı olan Paşinyan, hâlâ NATO'dan çıkış yolu arıyor.

Çatışmanın ilk gününden itibaren Rusya ve Toplu Güvenlik Anlaşması Örgütü'nü (CSTO) çatışmaya dahil etmeye çalışan ancak bunu başaramayan Paşinyan, Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ı NATO ile görüşmek üzere Brüksel'e gönderdi.

Uzun yalvarışlardan sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı NATO Genel Sekreteri ile görüşebildi. Görüşmelerin detayları açıklanmasa da, Ermenistan Cumhurbaşkanı, NATO yönetimine, aldığı eğitim doğrultusunda Rusya'nın bir numaralı düşmanına yönelmeye hazır olduklarını şüphesiz söyledi. Yetkili Erivan, Rusya'nın savaşa üçüncü bir taraf olarak müdahale edeceğini ve Azerbaycan'ı durduracağını hayal etmesine rağmen, provokatif plan gerçekleşmedi. Aksine Moskova, "ağabey" gibi siyasi açıklamalarda Paşinyan'ı net bir şekilde desteklemedi, ancak tarafsız bir tutum sergiledi. Şimdi, Sarkisyan'ın NATO koridorunda Ermenistan'ın CSTO'dan beklediği destek ve yardımı almadığından ve son umudunun sadece NATO'da kalmak olduğuna dair şikâyeti, Erivan'ın Moskova'ya bir başka ihanetidir.

Ermenistan'ın, Kremlin'in düşmanları Soros'a kapıyı açarak bölgedeki düşmanlarına, Moskova'ya ihanet ettiğini belirtmek gerekir. Bu ihanetin izleri bile savaştan sonra Erivan'ın dış politikasını NATO ve Avrupa Birliği'ne yönlendireceğini açıkça belirtmesinden anlaşılıyor.

Paşinyan tutumunu saklamadı ve şimdi bu tür meselelerin NATO liderliğiyle bir toplantıda tartışılması şüphesiz Rusya'yı daha da rahatsız edecek ve Erivan'ın ihaneti cevapsız kalmayacak.

Ermenistan'ın Kafkasya bölgesinde özellikle son yıllarda Rusya'nın ileri karakolu olmasına rağmen NATO ile yakın işbirliği ve birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra Almanya, Polonya, Yunanistan, Fransa ve İtalya ile ikili askeri işbirliği olduğu unutulmamalıdır.

Ermenistan, 2004'ten bu yana Kosova'daki NATO operasyonlarında, başlangıçta Yunan kuvvetlerinin bir parçası olarak (35 kişi), 2012'den beri ABD kuvvetleri (35 kişi) ile, 2005-2008'de, Irak'taki operasyonlarda Koalisyon güçlerinin bir parçası olarak Polonya birliği ile birlikte (46 kişi), 2011'den beri Afganistan'daki NATO ISAF misyonunda (46 kişi), ardından Alman kuvvetlerinin bir parçası olarak "Kararlı Destek Misyonu" nda (121 kişi), 2014'ten beri Lübnan'daki BM misyonu "UNIFIL" de (33 kişi) ) İtalyan güçlerinin bir parçası olarak, Mali'deki BM misyonu "MINISUMA" kapsamında, Fransız kuvvetlerinin bir parçası olarak (2 kişi) ve Suriye'deki mayın temizleme operasyonlarında Rus güçlerinin bir parçası olarak (83 kişi) 2019'dan beri barışı koruma operasyonlarına katılıyor.

Bu arada işgalci ülkenin liderliği şu anda farklı ülkelerden barış güçlerini geri çağırarak Ermeni ordusundaki ciddi asker sıkıntısını örtmeye çalışıyor. Bunun bir örneği, Ermenistan'ın barış güçlerinin Kosova ve Afganistan'dan çekilmesidir.

Barışı koruma operasyonlarına katılım coğrafyası ve hem Batı ülkeleri hem de Rusya tarafından desteklenen operasyonlara aktif katılımı, Ermenistan'ın bu tür operasyonları özellikle Dağlık Karabağ ve Azerbaycan'ın çevresindeki bölgelerin işgali bağlamında önemli bir dış politika aracı olarak kullandığını göstermektedir. Bu nedenle Ermeniler, dünyanın ve Avrupa'nın önde gelen ülkeleriyle ikili ilişkileri genişletmek, ülke hakkında olumlu bir izlenim oluşturmak, Dağlık Karabağ sorununa ilişkin müzakerelerde ve genel olarak uluslararası toplumda saldırgan değil barışsever insanlar olduklarını kanıtlamak istiyorlar ve dış politika hedeflerine ulaşmaya çalışıyor.
Ermenistan bir yandan barışı koruma operasyonlarına katılarak Batı yanlısı bir politika izleyerek Avrupa'ya entegre olmaya, Rusya'nın bunlara olumsuz etkilerini dengelemeye, diğer yandan da Rusya'nın bölgesel stratejik ortağı olarak Batı nezdinde ülkenin önemini artırmaya çalışıyor.

Artık Azerbaycan'ın önünde dizlerinin üzerine çökmüş olan Ermeni liderliği, yenilginin kaçınılmaz olduğunu ve sonun yaklaştığını hissediyor. Bu anlamda Rusya ve diğer CSTO müttefiklerinden askeri destek gelene kadar Paşinyan aklını kaybetti ve Moskova'dan Avrupa'ya döndü. Ermenistan devletinin mevcut gergin durumda Batı'ya yönelmesi ve Rusya'ya düşman olan NATO'ya minnettar kalmasının tek bir adı var: Moskova'ya büyük bir ihanet.

Deneyimler, Moskova'nın ihaneti asla affetmediğini gösteriyor. Hiç şüphe yok ki bu tekrar olacak ve Paşinyan ihanetinden dolayı cezalandırılacak. Ne Soros ne de NATO onu kurtaramayacak.

Haber Ara