Dolar

32,3693

Euro

35,0412

Altın

2.325,39

Bist

9.118,40

Paris'teki DAEŞ'le mücadele konferansı

Paris'teki DAEŞ'le mücadele konferansı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-02 18:44:53

Paris'teki DAEŞ'le mücadele konferansı
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, DAEŞ'le savaşın önemli bir kısmının psikolojik olduğunu belirterek, "DAEŞ sadece Irak için değil, hem bölge hem de bütün dünya için tehdit oluşturuyor" dedi.

İbadi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katıldığı, DAEŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Küçük Grup Bakanlar Toplantısı'nın ardından Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony John Blinken ile basın toplantısı düzenledi.

Irak'ın Anbar bölgesinin kurtarılması için meclise sundukları acil eylem planının büyük bir çoğunlukla kabul edildiğini aktaran İbadi, plan sayesinde bölgedeki grupların savaşçılarına daha çok silah desteği verileceğini vurguladı.

DAEŞ'in saldırılarının bütün dünyayı olumsuz etkilediğine işaret eden İbadi, "DAEŞ sadece Irak için değil, hem bölge hem de bütün dünya için tehdit oluşturuyor. DAEŞ ile sadece Irak'ta değil saldırdıkları bütün bölgelerde karşılaşabiliyoruz" dedi.

İbadi, DAEŞ'e karşı yürütülen mücadelede yabancı savaşçılar konusuna da değindi. Savaşın önemli bir kısmının psikolojik olduğunu söyleyen İbadi, "DAEŞ'in savaşçılarının çoğu Irak'lı değil, bölgeden ve diğer ülkelerden geliyor. Dolayısıyla yabancı savaşçı akışının engellenmesi noktasında uluslararası desteğe ihtiyacımız var. DAEŞ, gerek petrol satarak gerekse diğer yollarla destek almaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

DAEŞ'le mücadelede Suriye'nin gözardı edilmemesi gerektiğine dikkati çeken İbadi, sözlerine şöyle devam etti:

"DAEŞ'le mücadele sadece Irak'la ilgili bir konu değil. Suriye'de de siyasi çözümün sağlanması gerekiyor. Çünkü DAEŞ, Irak'ta değil Suriye'de kuruldu. DAEŞ'in doğuşunun Irak'la bir ilgisi yok. DAEŞ, Irak'a Suriye üzerinden girdi."

- "DAEŞ yeni girişimlerde bulunabilecek güce sahip"

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken ise son aylarda DAEŞ'le mücadelede önemli mesafeler katedildiğini belirterek, "DAEŞ son 9 ayda yüzde 25 oranında toprak kaybetti. Örgüt, önemli sayıda asker ve malzeme kaybı yaşadı. Ancak kabul etmek gerekir ki DAEŞ çabuk bir şekilde toparlanabiliyor ve yeni girişimlerde bulunabilecek güce sahip" dedi.

Uluslararası koalisyonun hava saldırıları ve ekipmanı açısından iyi bir stratejisi olduğunu ifade eden Blinken, koalisyonun bölgedeki ortaklarla etkin bir çalışma yürüttüğünü kaydetti.

Suriye'de siyasi çözümün sağlanması noktasında İbadi ile aynı görüşte olduğunu belirten Blinken, "Irak'ta mücadelenin etkili şekilde yürütülebilmesi için Suriye'de de istikrarın sağlanması gerekiyor. DAEŞ'e sağlanan finansmanın zayıflaması ve DAEŞ'in daha çok savaşçı alamaması için bütün gücümüzü seferber etmeliyiz" diye konuştu.

Bölgedeki mülteci sorununa da değinen Blinken, Irak ve Suriye'den göç etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci olduğunu hatırlatarak, "Kriz ilerledikçe bütün dünyanın sorumluluğu artıyor. İnsanların acılarının dinmesi için daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor. Suriye'de siyasi çözümün acilen sağlanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

MİT tırlarına ilişkin iddialar konusundaki bir soru üzerine Fransa Dışişleri Bakanı Fabius, uluslararası koalisyon ortakları içinde, düşman olan DAEŞ'e silah temininin söz konusu olamayacağını belirtti. Blinken ise soruyu, "Bizim Türkiye de dahil asıl odaklandığımız nokta yabancı asker ve malzemelerin Türkiye'ye, Türkiye'den Suriye'ye, oradan da Irak'a geçmesini durdurmak. Bu, mücadelenin kritik bir noktası. Bugün, ilerleme kaydettiğimizi gördük, fakat daha yapacak çok şey var" şeklinde cevapladı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara