Dolar

32,3202

Euro

35,1203

Altın

2.302,42

Bist

9.055,22

'Paralel yapı'nın himmet tuzağı

Konya’daki 'paralel yapı' davasında yer alan ifadeler, örgütün iş adamlarını nasıl himmet kıskacına aldığını deşifre etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-28 09:50:19

'Paralel yapı'nın himmet tuzağı

Yeni Şafak'tan Mustafa Sait Özkan'ın haberine göre; Konya KOM Şube Müdürü Anadolu Atayün ve eski Konya Emniyet Müdürü Mehmet Salih Tuzcu'nun da aralarında olduğu 74 şüphelinin yargılanacağı “paralel devlet yapılanması” iddialarına ilişkin davaya mağdur iş adamlarının ifadeleri damga vurgu. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında ifadeleri alınan iş adamları, örgütün himmet baskısını anlattı. İş adamları, 'paralel yapı'nın himmet vermeyenlerin ticaret yapmasına engel olduğunu söyledi.

KENDİMİZİ KURTARAMADIK

Soruşturmada ifade veren iş adamı H.K, aile olarak cemaatten kurtulmayı başardıklarını ancak ticari olarak kendilerini kurtaramadıklarını belirtti. Türkiye'de çok sayıda firma ile ticari ilişkilere sahip olduğunu anlatan H.K, ilişkide olduğu şirketlerin çoğunun paralel yapıya ait olduğunu dile getirdi. Bu şirketlerin kendilerine ticari anlamda baskı kurduğunu da vurgulayan H.K, “İstemesek de hesaplarımızdan himmet adı altında paralar keserek bağış aldılar. Eğer kabul etmesek ya bize küsüp ticaretimizi bitiriyorlardı ya da kendilerine verdiğimiz bayilik anlaşmamızı feshediyorlardı” dedi.

TİCARETİMİZE ENGEL OLUYORLARDI

Dünya genelinde yüzden fazla ülkeye ihracat yaptığını ifade eden H.K, özellikle Asya ve Afrika ülkelerinde paralel örgüte ait şirket ve kişilerin çok faal olduğuna dikkat çekti. Bu kişilerin ülkede sözü geçer pozisyonda olduklarını belirten H.K, “İstediklerini yapmazsak yani onlardan biri ile irtibat kurmazsak bu ülkelerdeki ticaretimize dahi engel olabiliyorlardı” ifadelerini kullandı.

AYRILMA SÜRECİ SANCILI GEÇTİ

Dosyada ifadesi bulunan işadamlarından A.D, paralel örgütten ayrıldığını belirterek , “Ayrılık süreci sancılı geçti. Çünkü bir anda koparsam bu yapı tarafından tepkileri üzerime çekerek sıkıntılar yaşayabilirdim” diye konuştu. Konya Sanayi bölgesi içerisindeki esnafın, “Örgüte himmet vermeyen şirket ve firmalara maliyeci gönderiliyor” dediğini anlatan İşadamı M.K. ise “Bir şirketin, paralel yapıya yardım etmemesi nedeniyle maliyecilerin baskınına uğradığını ve şirketin zor durumda bırakıldığını duydum” ifadelerini kullandı.

5 ŞÜPHELİ TUTUKLANMIŞTI

Konya merkezli "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 22 Mayıs'ta 19 ilde düzenlenen operasyonda, adliyeye sevk edilen 18 kişiden, Anadolu Atayün'ün de aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı.

Makbuz ve belge yok

Örgüte bir dönem yardım etmek zorunda bırakıldığını anlatan iş adamı N.K, “Örgütün mütevelli heyetinde yer alan Eşref Çiftçi ve Bahaddin Adam'ın iş yerime gelerek Vakıf Hastanesi'ne yardım amaçlı para istedi. 80 bin TL'lik çek verdim. Yine bu yardımdan kısa bir süre sonra Konya esnafından yaklaşık 600 kişi toplandı. Mevlana Üniversitesi Hastanesi yapımı için bu toplantıda para toplandı. 25 bin dolar himmet verdim. Bu paraların karşılığında herhangi bir makbuz ya da belge verilmedi” dedi.

Haber Ara