Dolar

32,3444

Euro

35,1139

Altın

2.308,66

Bist

9.079,97

Papaz Brunson’un serbest bırakılmasının perde arkası

Washington Post muhabirleri Carol Leoning ve Philip Rucker’ın kaleme aldığı, ‘A Very Stable Genius’ adlı kitap, Türkiye’de FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan Amerikalı Papaz Andrew Brunson’un serbest bırakılmasının perde arkasına ışık tutuyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-23 09:57:06

Papaz Brunson’un serbest bırakılmasının perde arkası

Washington Post muhabirleri Carol Leoning ve Philip Rucker'ın kaleme aldığı, ‘A Very Stable Genius' adlı kitap, Türkiye'de FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunan Amerikalı Papaz Andrew Brunson'nun serbest bırakılmasının perde arkasına ışık tutuyor.

İsrailli gazeteci-yazar Amir Tibon'un, Haaretz gazetesinde yayınlanan makalesinde, kitapta ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen Papaz Brunson'un serbest bırakılması ile ilgili makalesinin özetlenmiş hali şöyle:

kitap_2

ABD Başkanı Donald Trump'ın dış politikası hakkında kısa süre önce yayınlanan bir kitap, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya Hamas için kaçakçılık suçlamasıyla İsrail'de tutulan bir Türk vatandaşını serbest bırakması konusunda nasıl baskı yaptığı konusunda yeni detayları ortaya koyuyor.

Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk vatandaşının serbest bırakılması talebine karşılık olarak, Türkiye'de hapse atılan Amerikalı bir Evanjelik Papazın serbest bırakılmasını istedi.

27 yaşındaki Türk vatandaşı Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasından bir gün sonra Trump ve Netanyahu arasında bir telefon görüşmesi yapılarak bu konunun tartışıldığı bildirildi. Washington Post muhabirleri Carol Leoning ve Philip Rucker ortaklaşa kaleme aldığı ‘A Very Stable Genius' (Çok Kararlı Bir Dahi) kitabında, Ebru Özkan'ın serbest bırakılması için anlaşmanın nasıl ortaya çıktığı anlatılıyor. Ayrıca kitap; Trump, Netanyahu ve Erdoğan arasındaki ilişkiye de ışık tutuyor.

Kitaba göre anlaşma, Trump'ın Brüksel'deki bir NATO zirvesinde Erdoğan ile bir araya geldiği Temmuz 2018'de şekillenmeye başladı. Görüşmeleri sırasında Erdoğan Trump'tan, İsrail'e inişten sonra tutuklanan ve Hamas ajanlarına kaçak para vermekle suçlanan Özkan'ı serbest bırakması için baskı yapmasını istedi. Bunun karşılığında Trump da, Türkiye'de tutuklanan Amerikalı Papaz Andrew Brunson'un serbest bırakılacağına dair söz istedi.

Birkaç gün sonra Trump, Türk Cumhurbaşkanı'nın Netanyahu'ya olan talebini aldı. Yazarlara göre; Trump hafta sonunu İskoçya'daki golf beldesinde geçirirken, İsrail başbakanını aradı ve Özkan'ı serbest bırakmasını istedi. Netanyahu, tutuklu kadın hakkında hiçbir şey bilmediğini itiraf etti.

Kitaba göre, ertesi gün 15 Temmuz'da Özkan serbest bırakıldı. İsrail'den İstanbul'a uçtu, burada muhabirler tarafından karşılandı ve Erdoğan'a minnettarlığını ifade etti.

"Özkan'ın serbest bırakılması İsrailli yetkilileri şaşırttı. Bu sırada 18 Temmuz'da bir Türk mahkemesi Brunson'u serbest bırakma çağrısını reddetti ve Ekim ayı için başka bir mahkeme tarihi belirledi. Trump'ın Avrupa seyahatinden yeni döndüğü Beyaz Saray'da yetkililer şaşırmıştı. Trump, Türk mahkemesinin kararının 'tam bir utanç' olduğunu tweetledi. ”

Trump, Türk cumhurbaşkanı tarafından aldatıldığını hissetti: Türk vatandaşının İsrail'den serbest bırakılmasını sağladı, ancak ABD papazının Türkiye'de serbest bırakılmadığını gördü. 26 Temmuz'da Trump, Erdoğan'ı aradı. Çağrı kısaydı, Konuşmanın çoğunu Trump yaptı fakat istediği cevapları alamadı. Trump daha sonra hoşnutsuzluğunu duyurmak için Twitter'da ABD'nin Türkiye'ye “büyük yaptırımlar uygulayacağını” yazdı.

Birkaç hafta sonra, Ağustos ortasında, Trump “İsrail'in tutukluların serbest bırakılmasındaki rolünü ilk kez kamuoyuna duyurdu. Erdoğan'a atıfta bulunarak, 'Onun için birini dışarı çıkardık' dedi. Birini bir yerden çıkarmak için yardıma ihtiyacı vardı; çıktılar. ”

Bu süreç iki ay daha sürdü, ancak sonunda Ekim 2018'de Brunson sonunda serbest bırakıldı ve Türkiye'den ayrılmasına izin verildi. ABD'ye geldikten sonra ilk durağı, Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte fotoğraflandığı Beyaz Saray oldu. ABD'deki uzmanlar ve analistler, serbest bırakılmasının, bir aydan daha kısa bir süre sonra yapılan 2018 ara seçimlerinde Trump'ın Protestan Hıristiyanlar arasında yüksek katılım sağlamasına yardımcı olacağını söyledi.

Kaynak: https://www.haaretz.com

*İçerik özetlenerek verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Haber Ara