Dolar

32,3339

Euro

35,1327

Altın

2.308,99

Bist

9.079,97

Papa, cinsel tacizi örtbas etmekle suçlanan piskoposu kovdu

Papa Francis, rahiplerin cinsel taciz suçlarını örtbas ettiği iddialarına yönelik Vatikan bünyesinde açtırdığı soruşturma kapsamında, birkaç ay önce piskoposluk görevinde olan Polonyalı piskoposu kalıcı olarak görevden aldı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-17 20:25:48

Papa, cinsel tacizi örtbas etmekle suçlanan piskoposu kovdu

Kalisz bölgesi piskoposu olan Edward Janiak'ın istifası, Vatikan'ın Polonya'daki cinsel istismarla ilgili bir belgeselde yapılan suçlamaların ardından geldi. Sözkonusu belgesel, ülkenin etkin Katolik hiyerarşisini baltalayan kanıt olarak gösterildi.

Francis, bugün Janiak'ın istifasını kabul etti ve Lodz başpiskoposu Grzegorz Rys'i piskoposluğun geçici yöneticisi olarak onayladı. 68 yaşında olan Janiak, piskoposlar için normal emeklilik yaşı olan 75'in oldukça altında.

Francis, Haziran ayında Janiak'a Kalisz'i terk etmesini emretti ve soruşturma süresince piskoposun nasıl herhangi bir yetkiye kullanmasını yasakladı.

Katolik dünyasını sarsan belgeseller

Mayıs ayında, dijital ortamda gösterilen “Saklambaç Oynama” belgeseli, Janiak'ın önce Wroclaw'ın yardımcı piskoposu, ardından 2012'den beri yönettiği Kalisz piskoposu olarak rol aldığı iki pedofil rahip vakasını ortaya çıkarmıştı.

Cezai soruşturma başladıktan sonra, Janiak'ın sonradan mahkûm edilen ve rüşvet alan bir rahibi Wroclaw'dan başka bir piskoposluğa tayininde de rol aldığına mahkeme ifadesinde yer verildi. Ayrıca, Janiak'ın Kalisz piskoposu olduğu dönemde başka bir rahiple ilgili iddiaları da örtbas ettiği iddia edildi.

Katolik dünyasının sarsan belgesel, Tomasz ve Marek Sekielski kardeşler tarafından, Polonyalı din adamlarına yönelik taciz suçlamaları üzerine yapılan ikinci filmdi. Geçen yılki ilk filmleri "Kimseye Söyleme" ise, ilk kamuoyu ulusal tepkisini tetiklemişti.

Polonya'daki Vatikan büyükelçisinden yapılan açıklamada, Janiak'ın şimdilik istifa ettiğini ve pozisyonu kalıcı olarak doldurulana kadar Rys'in Kalisz'in "apostolik yöneticisi" olacağı bildirildi.

The İndependent

Haber Ara