Dolar

32,3299

Euro

35,0822

Altın

2.286,60

Bist

8.967,32

Papa: Büyük patlama ve evrim gerçek

Katolik dünyasının lideri Papa Francis, büyük patlama ve evrim teorisinin gerçek olduğunu söyledi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-29 20:12:53

Papa: Büyük patlama ve evrim gerçek

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis, Tanrı'nın sihirli değneği olan bir sihirbaz olmadığını ifade ederek evrimin ve büyük patlamanın gerçek ve Katolik inancıyla da uyumlu olduğunu savundu.

"BİLİMSEL TEORİLER YARATICI FİKRİYLE TERS DÜŞÜYOR"

Amerika seyahatine devam eden ve Papalık Bilimler Akademisi'nde konuşan Papa Francis, selefi Papa 16. Benedict'ten farklı olarak, yaradılış ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Günümüzde geçerliliğini koruyan bilimsel teorilerin 'yaratıcı' fikriyle ters düştüğünü ancak bir 'yaratıcı'ya gereksinim duyduğunu dile getirdi.

Papa Francis, "Yaradılış hikayesini okuduğumuzda, Tanrı'yı elinde sihirli değneği olan bir sihirbaz gibi hayal ediyoruz. Ancak durum böyle değil" dedi.

BÜYÜK PATLAMA VE EVRİMLE İLGİLİ OLUMLU AÇIKLAMA

"Tanrı insanı yarattı ve her bir insana verdiği iç yasalarla kendilerini geliştirmesine izin verdi" şeklinde konuşan Papa, "Günümüzde dünyanın başlangıcı olarak kabul edilen Büyük Patlama, Kutsal Yaratıcı'nın müdahalesi fikriyle ters düşmüyor, aksine onu tamamlıyor" dedi.

Akademide konuşma yapan araştırmacılar 'sahte teorilere' ve 'insan akıllı bir tasarımdır' gibi inanışlara bir son verilmesi çağrısı yaptı. Evrimin doğası gereği 'Yaradılış' ile ters düşmediğinin altını çizen Papa Francis, ancak yaratılan varlıkların evrim geçirebileceğini söyledi.

KİLİSE GALİLEİ'Yİ SAPKIN İLAN ETMİŞTİ

Katolik Kilisesi, bilimden uzak duruşuyla biliniyor. Tarihte İncil'e ters düşen kişilerin yargılandığı Engizisyon Mahkemeleri ile de anılan Katolik inancı, dünyanın güneş etrafında döndüğünü ifade eden Galileo Galilei'yi dahi 'sapkın' olarak nitelendirmişti.

Papa Francis ise Katolik Kilisesi tarihinde bilimle barışık ruhani liderlerden biri. Evrim teorisini Katolik inancıyla bağdaştıran ilk Papa 12. Pius'u, Papa 2. John Paul takip etmişti. Papa 2. John Paul, evrimin 'teoriden öte' ve 'fiilen kanıtlanmış bir bulgu' olduğunu dile getirmişti.

"EVRİMİN REHBERSİZ VE PLANSIZ OLDUĞU FİKRİ DOĞRU DEĞİL"

Papa Francis'in selefi Papa 16. Benedict, evrim teorisine Katolik dünyası içinde kapıları kapatmış, doğal seleksiyon fikrinin günümüz dünyasının karmaşıklığını açıklamakta yetersiz kaldığını ifade etmişti. Papa 16. Benedict, "Evrim, hepimizin aynı yerden geldiğini söylemesi bakımından doğru ancak neo-Darwinci anlayışta yer alan evrimin rehbersiz ve plansız olduğu fikri doğru değil" şeklinde konuşmuştu.

Papa 16. Benedict, insanın 'akıllı bir tasarım' olduğunu savunuyordu.

Haber Ara