Dolar

32,3187

Euro

35,0651

Altın

2.307,92

Bist

9.079,97

Pandemide 'sağlıklı' eğitimin önemi görüldü

Türkiye salgın sürecinde tıbbi imkanlarını seferber ederken başta sağlık ağırlıklı eğitim kadroları olmak üzere 'teknoloji' ve 'sağlık' bölümleri yapılanma geleceğe yönelik mesajlar verdi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-09 13:39:18

Pandemide 'sağlıklı' eğitimin önemi görüldü

Teknoloji, bilişim dünyası, bilişim teknolojileri, yazılım, internet, internet teknolojileri yeni sürece damgasını vuracak.

Sağlık, tıp ve bu konuda özellikle kimya bölümleri de yeni dönemin parlayan yıldızları olabilir. Eğitim danışmanların öğrenci ve öğretim üyelerinin yeni süreçte farklı bir davranım kalıbı geliştirdiklerini hatırlatırken yeni ve uzaktan eğitim paralelinde bazı dallar daha ön plana çıkmaya başladı. Bilişim ve dijital teknolojinin gereklilikleri eğitime de yansımaya başladı

YÖK VERİLERİ ORTADA

Türkiye'deki üniversitelere bağlı olan tıp fakültesi hastaneleri, bir yandan tıp ve sağlık eğitimini dijital teknolojileri kullanarak uzaktan eğitim yöntemleriyle sürdürürlerken, diğer yandan sağlık hizmet sunumunda da dikkat çekici tedavilere imza atıyor. YÖK'ün verilerine göre salgının başlangıcından itibaren 45 gün içinde 44 üniversite hastanesinde; PCR testleri yapılarak Coronavirüs şüphesiyle yaklaşık 40 bin hasta muayene edildi. Bunlardan 7 bin 238'i serviste bin 783'ü de yoğun bakımda yatırılarak tedavi edildi. Bu hastalardan 7 bin 11'i iyileşti. Ayrıca bütün üniversite hastanelerinde plazmaferez tedavi kapasitesi mevcut olduğundan bazılarında söz konusu tedaviler yapılmaya başlandı.

ÜNİVERSİTELERDEN 'SAĞLIKLI' ATAK

Üniversitelerde yoğun bakım, servis ve ameliyathanelerde ihtiyaç halinde, COVİD-19 hastalarının tedavisinde kullanılmak üzere nisan ayı itibariyle 5 bin adet solunum cihazı da bulunuyordu. Bu sayı yerli üretim imkânları seferber edilerek daha da artırıldı.Üniversite hastaneleri bulunan üniversitelerimizde salgın süreci ile birlikte tıbbi malzeme üretimi de hızlandı. 15 Nisan 2020'den itibaren 1 milyon adetin üzerinde maske, 34 bin 365 siperlikli maske, 25 bin 200 koruyucu önlük, 10 bin 35 litre sıvı el dezenfektanı, 2 bin 200 litre ortam dezenfektanı üretimi yapıldı. Bu sayı daha sonra artırıldı.

 

ETKİLİ MÜCADELE

Koruyucu Entübasyon Kabini, Koruyucu tozluk, Numune Alma Kabini, Koruyucu Transport Sedyesi, Fiberoptik video laringoskop” gibi çeşitli tıbbi malzemenin üretimi de devam etti. Üretilen tıbbi malzemeler üniversitelerin kendi ihtiyaçları için kullanılırken, diğer sağlık kuruluşları ve çeşitli kurumların ihtiyacı için de değerlendirildi. Hizmetlere fedakârca imza atan üniversite sağlık çalışanlarının dağılımı ise nisan ayı itibariyle şu şekilde açıklanmıştı:13 bin 126 öğretim elemanı doktor, 11 bin 461 hemşire, 3 bin 473 teknisyen/tekniker ve 5 bin 852 hasta bakıcı olmak üzere 33 bin 912 sağlık çalışanı.Üniversitelerin, araştırma merkezleri ve araştırma ekipleriyle Coronavirüs hastalığının tedavisinde kullanılacak ilaç ve bağışıklık için aşı geliştirme çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin gayretleri kamuoyu ile de paylaşıldı.

 

 



Haber Ara