Dolar

32,4766

Euro

34,9344

Altın

2.435,17

Bist

9.716,77

Pandemi sürecinde TV, Sosyal medyaya fark attı

TRT akademi tarafından yapılan araştırmaya göre koronavirüs (COVID-19) pandemi sürecinde insanlar, dijital medya yerine geleneksel medyaya daha çok güven duyduğu ortaya çıktı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-03 15:29:03

Pandemi sürecinde TV, Sosyal medyaya fark attı

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) pandemisinden sonra internet üzerinde birçok bilgi kirliği ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Milletler (UN) bu bilgi kirliliğine 'İnfodemi' adını verdi. Salgın sürecini medya ve yayıncılık, teknoloji, bilişim, psikoloji, sosyoloji ve uluslararası ilişkiler bağlamında değerlendiren TRT Akademi Dergisi “Salgın Yayıncılığı Kovid-19” özel sayısı çıkardı. Bu dergi için  “Dünya Medyası, Süreci Nasıl Yürüttü?” bir çalışma yapıldı. 65 ilde ve 18-65 yaş aralığında olan 5 bin kişi ile yapılan anketler sonucunda, koronavirüs süreci ile birlikte sosyal medyada birçok asılsız haberin yapıldığı kanaatine varıldı. Yapılan infodemi araştırması Türk halkının pandemi döneminde bilgiyi geleneksel medya organlarından almayı tercih ettiğini ortaya çıkarttı. 

trt_de_koronavirus_panigi_bir_vaka_daha_h40848_6dff4 Televizyona olan güven, sosyal medyadan daha güçlü!

Dijital platformlar ülkemizde çok yaygın olmasına rağmen, Türk halkı güvendiği bilginin birçoğunu televizyonlar sayesinde aldığı ortaya çıktı.  Medya kanallarına güven düzeyi anketinde, kullanıcıların yüzde 59'u televizyon haberlerine, yüzde 44'ü ise gazete ve radyo haberlerine güvendiğini söyledi. Ankete katılan kişiler yanlış haberi en fazla Facebook'ta yer aldığını, en çok da Whatsapp'tan paylaşıldığını söyledi.Yoğunlukla yanlış̧ haber/bilgi karşılaşıldığı düşünülen kanal sorusunda, sosyal medya platformlarından Facebook yüzde 39 ile birinci, Instagram yüzde 29 ile ikinci sırada yer aldı. Kullanıcıların yüzde 51'i ise edinilen habere güvenmeseler bile bilgileri Whatsapp'tan paylaştığı ortaya çıktı.

Haber Ara