Dolar

32,3398

Euro

35,1213

Altın

2.234,53

Bist

8.730,97

Pandemi aileler için fırsat mı?

Pandemi ile birlikte anne, baba ve çocuklar evde daha çok vakit geçirmek durumunda...Çocukların canı sıkılsa da ebeveynler bunalsa da bu fırsatı avantajlı kullanmak sizin elinizde...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-24 09:16:51

Pandemi aileler için fırsat mı?

Pandemi sürecinin kış gelmesiyle birlikte daha da tırmanması bekleniyor. Bu süre zarfında gerek anne babalar gerekse çocuklar en fazla can sıkıntısından şikayetçi. Okullarından uzakta kalan çocukların anne babalarıyla daha fazla evde vakit geçirmesinin bir açıdan onlara fayda sağlayacağı üzerinde uzmanlar görüş bildirirken bu sürenin evde nasıl ve ne şekilde değerlendirilmesi konusunda da bazı öneriler sıralanıyor.

Bu önerilerinden bazıları şöyle: 

Ailecek mutfağınızda daha sıcak bir ortam sağlayabilirsiniz.... Hatta çocuğunuzla birlikte kağıt ahçı şapkaları hazırlayın. Bir kek hazırlama sürecinde bile savaş alanına dönen mutfağınızı gözünüzde büyütmeyin. Nasıl olsa evdesiniz, temizlemek için epey bir vaktiniz var. Makarnaları boyayıp aksesuar olarak dizin, yapıştırarak resim yapın. Makarna, nohut, pirinç, fasulye çocuk aktivitelerinin vazgeçilmezlerinden. Sayın, dizin, yapıştırın, boyayın, pişirin. Hatta abartmadan ufak bir konfeti bile yapabilirsiniz.

Kitap yine vazgeçilmez

Kitap okumak. Her gidişimizde büyüsüne kapılıp satın aldığımız sonra kitaplığımızın bir rafına sıkıştırdığımız o kitaplar evde olmanızdan çok memnunlar. Ailece kitap okuyun. Küçük çocuklu ailelerde beğendiğiniz kısa bir öyküyü ortasına kadar okuyup bırakın. Sonunu siz yazın. Hayal gücünüz çalışsın. İsterseniz saçmalayın biraz. Sizin hikayeniz, çocuğunuzun biricikliği… Hatta sonra bir de bu işi oyunculuğa dökün. Canlandırın. Okuduğunuz kitapla bulunduğunuz ev gözünüzde daha büyük bir hale gelecek...

Çocuklu ailelerde animasyon filmleri ortak zevklere daha çok hitap edebilir. Popcorn hazırlayın, ışıkları kapatın ve telefonlarınızı bir kenara koyun. Gelen whatsapp mesajı ve diğer bildirimlere bakmayın. O bir buçuk saati zihninizi boşaltmak için kullanın.Çok şanslısınız; dünyanın birçok noktasındaki müzeyi evinizin konforundan ziyaret edebilirsiniz.

Gün sonunda ailece günü değerlendirme toplantıları düzenleyebilirsiniz. O gün nasıl geçti? Aklından geçenler, yoğun olarak hissettiklerin nelerdi? En çok neyi, kimleri özledin? Bu toplantılarda siz de düşünce ve duygularınızı açıkça paylaşın. Gününüz kötü geçtiyse zorlandığınızı, mutsuz olduğunuzu ya da hissettiğiniz ne ise açıkça söyleyin. Çocukların olumsuz duygularını da kabul edip dile getirebilen ebeveynlere ihtiyaçları olduğunu unutmayın.

Çocuklarınızın sıkılmasına da izin verin

Resim yapmak, hamur oynamak, lego birleştirmek, yap boz yapmak, boncuk dizmek, çadır kurmak evet hepsi vakit geçirtir, bir yere kadar. Ne bir yetişkin tüm gün çocuğuyla oyun oynayabilir ne de bir çocuk yetişkin gibi davranabilir. Çocuğuna sürekli bir aktivite sunmaya çalışan ebeveyn bir zaman sonra tıkanır. Çocuk sıkılmaya başlar. Çocuğunun sıkıldığını gören anne ya da baba çaresizleşir. Arkasından öfke gelir. Herkes birbirine kızar. Yaşanan koşullardan ötürü zaten yeterince gergin olan anne baba bir an gelir çocuğa patlar. Sonra tabi kaçınılmaz bir vicdan azabı ve vicdan azabıyla daha çok oynamaya, ilgilenmeye çalışma…Anne baba olarak çocuğunuzun her anını “verimli” geçirmesini sağlayamazsınız. Bu mükemmelliyetçi ebeveyn özelliğidir ve çocuğa da mükemmel olması gerektiğini öğretir. Yani siz güzel bir iş çıkardığınızı düşünürken gerçeklikten uzaklaşmaya başlarsınız. Kendinize alan yaratın, çocuğunuza da sıkılması için alan bırakın, biraz sıkılsın, kendi başına bir şeyler yaratmaya çalışsın. Zor bir süreç, hem bizler hem de çocuklarımız için. 

 

Haber Ara