Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Panama Belgeleri' Messi'ye de sıçradı

Dünyayı günlerdir meşgul eden Panama Belgeleri'yle ilgili spor dünyasından da önemli isimlerin yer aldığı belirtildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-04-05 02:57:39

'Panama Belgeleri' Messi'ye de sıçradı

Siyaset ve iş dünyasından sonra Panama Belgeleri'nin ucu spor dünyasına da dokunmaya başladı. FIFA Başkanı Platini ve Barcelona'nın Arjantinli futbolcusu Lionell Messi'yle ilgili de çok ciddi belgelerin olduğu öne sürüldü.

Amerikanınsesi.com'da yer alan habere göre; Panama Belgeleri skandalından politikacı ve yakınlarının ardından spor dünyası da etkilendi. Futbol dünyasının en büyük ismi Lionel Messi'den, Fransız futbolunun efsane ismi ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle UEFA Başkanlığı askıya alınan Michel Platini'nin adı da Panama Belgeleri skandalına bulaştı. Fransa'dan 1.000 ismin yer aldığı skandala el koyan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, açıklanan tüm belgeleri mahkemelere aktaracağını belirterek, yolsuzluk belgelerini sızdıranların korunması için bir yasal düzenleme de yapacaklarını kaydetti.

Merkezi Washington'da bulunan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) 76 ülkeden 128 gazete ve televizyon kuruluşuyla paylaştığı 11 milyon 500 bin sayfalık belgelere ait detaylar sızmaya devam ediyor. Belgelerde “off-shore” bankalar aracılığıyla kara para aklayan ya da vergi kaçıran 12 devlet ve hükümet başkanı, dünyanın en zengin 500 kişisinden 29'u ve Fransa'dan 1000 ismin karıştığı skandala spor dünyası da eklendi.

Panamalı Mossack Fonseca Off-Shore bankasının kayıtlarından Fransız Le Monde gazetesine sızan bilgilere göre, Arjantinli futbolcu Lionel Messi'nin ismi de 2015 yılına kadar Panamalı off-shore bankanın kayıtlarında bulunuyor. FIFA yolsuzluğuna karıştığı için hakim karşısına çıkacak olan Platini'nin de listede yer alması, "Ben paranın adamı değilim, futbol tutkunuyum" diyerek kendisini savunan Platini'yi de hayli güç durumda bırakacak.

Platini ve Messi'nin yanısıra FIFA'nın Sept Blater'dan sonraki ikinci ismi Jerome Valck, FIFA Etik Komisyonu'nun da üzerinde durduğu Eugenio Figueredo, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis, Nick Faldo başta olmak üzere 5 golf şampiyonu, 11 hokey oyuncusunun da Panama bankasında kayıtları bulundu.

CAMERON, PUTİN, POROŞENKO, KİRCHNER, AL TAHNİ, EL SAUD...

Politika dünyasını da sarsması beklenen Panama Belgeleri'nde 50 ülkeden 140 politikacı ya da onların yakınlarının  isimleri yer aldı.

Fransız Le Monde gazetesi Suudi Arabistan Kralı Salman El Saud, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Başbakanı Pavro Lazarenko, Gürcistan Başbakanı Bidzina Ivanishvili, İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunglaugsson, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ayad Alawi, Ürdün Başbakanı Ali Abu Al Rageb, Katar Emiri Hamid Bin Jassim Al Tahni ile Emir'in Dışişleri Bakanı Hamad Bin Halifa El Tahni, Sudan Cumhurbaşkanı Ahmad al Mirghani, Birleşik Arap Emirlikleri Abudabi Emiri Halifa Bin Zayed Bin Sultan Al Nahyan, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, eşi ve çocukları, Çin Başbakanı Li Peng, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakınları Arkady ve Boris Rotenberg, yine Putin'in yakını Sergei Roldugin, Esad'ın kuzeni Rami ve Hafız Makluf, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın babası Ian Cameron, Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Fas Kralı 6. Muhammed'in yakını Münir Macidi, Pakistan Devlet Başkanı Nawaz Şerif, Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Kischner (ölen eşi Nestor Kirchner ile), Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, İspanya Kralı Juan Carlos'un yakını Pilar Borbon'un isimlerine ve off shore işlemlerinin detaylarına yer verdi.

Haber Ara