Dolar

32,5878

Euro

34,8455

Altın

2.503,43

Bist

9.678,28

Pakistanlı eski Büyükelçi: Ladin, Navaz Şerif’i maddi olarak destekliyordu

Pakistan'ın eski ABD Büyükelçisi Abida Hussain geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'in eski başbakan Navaz Şerif’i desteklediğini ve finanse ettiğini açıkladı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-01 08:29:45

Pakistanlı eski Büyükelçi: Ladin, Navaz Şerif’i maddi olarak destekliyordu

Pakistan'ın eski ABD Büyükelçisi Abida Hussain geçen Cumartesi günü yaptığı açıklamada, öldürülen El Kaide lideri Usame bin Ladin'in eski Başbakan Navaz Şerif'i desteklediğini ve finanse ettiğini açıkladı.

Abida Hussain özel bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Evet, Usame bin Ladin, bir zamanlar Başbakan Navaz Şerif'i destekleyip, mali yardımda bulunurdu. Ancak bu karmaşık bir hikaye” dedi.

Aynı zamanda Navaz Şerif hükümetinin eski bir kabine üyesi olan Abida, Usame bin Ladin'in bir zamanlar popüler olduğunu, Amerikalılar dahil herkes tarafından sevildiğini, ancak daha sonraki bir aşamada kendisine ‘yabancı' muamelesi yapıldığını söyledi.

Seçimi kaybettikten sonra Navaz Şerif'in ilk başbakanlığı sırasında büyükelçi olarak atandığını belirten Abida, ABD temsilcisi olarak görev yaptığı süre boyunca, iletişiminin çoğunun eskiden Cumhurbaşkanı Gulam İshak Han ile olduğunu söyledi.

Abida Hussain, “Cumhurbaşkanı Gulam İshak Han, Pakistan nükleer programını 18 ay içinde tamamlayana kadar Amerikalıları görüşmelerde tutmakla beni görevlendirdi” dedi ve diplomatlar, senatörler, kongre üyeleri de dahil olmak üzere ABD yönetiminin Pakistan'a nükleer programın uygulanmasına karşı tavsiyelerde bulunduğunu da sözlerine ekledi. .

Bir soruya karşılık Abida Hussain, Amerika'da casusluk yapmasına rağmen, istihbarat teşkilatları tarafından kendisine karşı kullanılabilecek böyle şüpheli faaliyetleri olmadığını söyledi. Modern araçların yokluğunda kendisi ile Devlet Başkanı Gulam İshak Han arasındaki iletişim şekli sorulduğunda, 18 ay boyunca, Cumhurbaşkanı'na brifing vermek için Pakistan'ı beş kez ziyaret ettiğini söyledi. "Ancak, dinlenebilir olduğunu bilerek telefonu kullanmaktan kaçınırdım" diye ekledi.

Nükleer program Cumhurbaşkanı'nın yetkisi altında olduğu için, konuşmasının çoğunun eskiden Başbakan'la değil, kendisiyle olduğunu söyleyen Abida Hussain, bunun nedeni Başkan Gulam İshak Han'ın kimseye güvenmemesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Navaz Şerif'in başbakan olup olmadığı sorulduğunda, “Cumhurbaşkanı ile iletişimde baypas edilmekten dolayı kötü hissetmedi, "Bunu asla ifade etmedi" dedi.

Abida Hussain, Pakistan'ın 1983'te Ziyâ ül Hak yönetimi sırasında nükleer programını başlattığını, ancak 1992'de tamamlandığını söyledi. Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın tavsiyesi üzerine büyükelçi yapıldığını açıkladı.

Abida Hussain'e göre, dış politikayla ilgili talimatları doğrudan Cumhurbaşkanı İshak Han'dan alacaktı. "Başbakan Navaz Şerif, benim ABD büyükelçisi olarak görev yaptığım sırada Pakistan'ın nükleer programından haberdar değildi" diyen Abida Hussain, "Yalnızca başkana brifing verirdim ve Navaz Şerif ile nükleer program konusunda hiç görüşmemiştim" diye ekledi.

Nawaz-Sharif Navaz Şerif kimdir?

Pakistan'ın arka arkaya üç dönem başbakanı olan Nevaz Şerif, Keşmir'de cihadı desteklemek ve finanse etmek için ABD tarafından katledilen Usame bin Ladin'den defalarca para almakla suçlanıyor. 1990-93, 1997-98 ve 2013-17 arasında başbakan olarak görev yaptı.

Yolsuzluk suçlamasıyla 2017 yılında Yargıtay tarafından görevden alınan Pakistan Müslüman Birliği Partisi'nin 70 yaşında Başkanı Navaz Şerif, tedavi için Londra'da bulunuyor.

El Kaide lideri Usame bin Ladin, 2011'de Pakistan'ın Abbottabad garnizon kasabasında ABD Donanması SEAL'leri tarafından gece yarısı baskınında öldürüldü.

Pakistan, ABD güçleri tarafından düzenlenen bir baskında vurularak öldürülene kadar Ladin hakkında herhangi bir bilgisi olduğunu resmen reddetmişti. Ladin, Pakistan, topraklarını komşu ülkelerde terör uygulamak için kullanmakla suçlanıyor. 

2016 yılında, Navaz Şerif'i eski El Kaide lideri Usame Bin Ladin'den para almakla suçlayan ‘Shaheed-i-Aman' adında bir kitap yayınlandı. Kitap, Pakistan eski ISI ajanı Khalid Khawaja'nın karısı Shamama Khalid tarafından yazıldı.

Daily Times+Nation+Anı

Haber Ara