Dolar

32,6005

Euro

34,7936

Altın

2.495,29

Bist

9.473,89

Pakistan'ın akademik kadroları Türkiye'de yetişecek

Pakistan HEC ile YÖK arasında Pakistanlı öğrencilerin Pakistan Hükümetinin burslusu olarak Türkiye'deki üniversitelerde doktora eğitimi görmelerine imkan sağlayan mutabakat belgesi imzalandı- YÖK Başkanı Saraç:'Türkiye'de yetişecek Pakistanlı akademisyenlerin iki ülke ilişkilerini daha da geliştirmeye katkı sağlayacaklarına inanıyorum'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-14 16:59:25

Pakistan'ın akademik kadroları Türkiye'de yetişecek
Pakistan Yükseköğretim Komisyonu (HEC) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında Pakistanlı öğrencilerin Pakistan Hükümetinin burslusu olarak Türkiye'deki üniversitelerde doktora eğitimi görmelerine imkan sağlayan mutabakat belgesi imzalandı.

YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, mutabakat belgesinin imzalanması dolayısıyla HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla YÖK'te tören düzenlendi.

HEC Başkanı Prof. Dr. Ahmed, ziyareti kapsamında Ankara'da bazı üniversiteleri görme fırsatını bulduğunu, ODTÜ Teknoparkı'nı ziyaret ederek, bu üniversitede okuyan Pakistanlı öğrencilerle bir araya geldiğini anlattı.

Mukhtar Ahmed ayrıca, Pakistan üniversitelerinin ihtiyaç duyduğu doktoralı öğretim elemanını yetiştirmek üzere Türkiye'yi seçmelerinin tesadüf olmadığını, iki ülke arasındaki dostane ilişkiler kadar Türk üniversitelerinin son yıllarda gösterdiği akademik performans ve başarının bu seçimde belirleyici rol oynadığını vurguladı.

- 500 doktoralı öğrenci hedefi

YÖK Başkanı Yekta Saraç ise dost ve kardeş ülke Pakistan'daki üniversitelerin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları yetiştirecek olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Anlaşmayla iki ülkenin yükseköğretim alanındaki ilişkilerinin geleceği açısından da çok önemli ve anlamlı bir uygulamanın başlatıldığını belirten Saraç, Türkiye'de yetişecek Pakistanlı akademisyenlerin iki ülke ilişkilerini daha da geliştirmeye katkı sağlayacaklarına inandığını söyledi.

Prof. Dr. Saraç, Türkiye'de doktora yapacak gençlerin sadece Pakistan'da değil, bulundukları her ülkede Pakistan'ın ve Türkiye'nin menfaatini gözeten bir anlayış ve tutuma sahip olacaklarından kuşku duymadığını da belirtti.

YÖK ile Pakistan Yükseköğretim Komisyonu arasında imzalanan mutabakat belgesi, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Pakistan İslam Cumhuriyeti Hükümeti arasında yükseköğretim alanında iş birliğini öngören ve geçen yıl nisan ayında Pakistan'da YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve HEC Başkanı Prof. Dr. Mukhtar Ahmed tarafından her iki ülke hükümetleri adına imzalanan anlaşmanın uygulama belgesi niteliği taşıyor.

Saraç'ın Nisan 2016'da Pakistan'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında HEC Başkanı Ahmed, Pakistan üniversitelerinde doktoralı akademik personel açığı bulunduğunu ve bunu kapatmak için her yıl Türkiye'ye yaklaşık 500 doktora öğrencisi göndermek istediklerini belirtmiş ve bu konuda prensipte anlaşmaya varılmıştı.

Mutabakat belgesi ile Pakistan hükümeti burslusu olarak gönderilecek öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelerin doktora programlarına kabul süreçlerini, Pakistan hükümeti tarafından transfer edilecek öğrenim ücreti, sağlık sigortası, barınma bedeli ve cep harçlığına ilişkin ödemelerde izlenecek yöntemi ve öğrencilerin öğrenimleri sırasında ve bitiminde tabi tutulacağı konular belirlendi.

YÖK ile HEC arasında yapılan görüşmelerde, Türkiye'ye doktora eğitimine gönderilecek öğrencilerin dışında, ayrıca yükseköğretim odaklı yeni girişimlerin de başlatılması konusunda mutabık kalındı. Ayrıca, anlaşmada Proje Tabanlı Türkiye-Pakistan Araştırmacı Hareketliliği Programı, Pakistan'ın seçilmiş üniversitelerine teknopark deneyiminin paylaşılması, ortak araştırma merkezi kurulması ve HEC personelinin YÖK tarafından yükseköğretim odaklı konularda eğitimine yönelik programlar düzenlemesi de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Kasım 2016'da Pakistan'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında, Pakistan Ulusal Meclisi ile Senato'nun ortak oturumunda yaptığı konuşmada, bugün imzalanan mutabakat belgesine atıfla, "Lisans, yüksek lisans ve doktora alanında verilen Türkiye burslarıyla hem Pakistanlı öğrencilerin tecrübelerini ülkemize taşıyor hem de nitelikli insan kaynağı noktasında Pakistanlı kardeşlerimize katkı sağlıyoruz. Yükseköğretim Kurulumuz ile Pakistan Yükseköğretim Kurulu arasında önümüzdeki ay imzalanacak ve her yıl 500 Pakistanlı öğrencinin ülkemizde doktora yapmasını öngören mutabakat zaptını da çok kıymetli buluyorum." değerlendirmesini yapmıştı.

Haber Ara