Dolar

32,5702

Euro

34,9795

Altın

2.423,87

Bist

9.722,09

Pakistan ile Hindistan masaya oturmadı

Pakistan, Hindistan ile ulusal güvenlik danışmanları seviyesinde yapılması planlanan toplantıyı iptal etti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-23 10:21:21

Pakistan ile Hindistan masaya oturmadı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Pakistan Dışişleri'nden yapılan açıklamada, Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'ın görüşmenin gerçekleşmesine dair ön şartlar içeren son açıklaması nedeniyle bu yönde bir karar alındığı ifade edildi.

Açıklamada, Sushma Swaraj'ın görüşmelerin çerçevesini terörizme karşı alınacak güvenlik tedbirleri ile sınırlamasının doğru bulunmadığı ve iki ülke arasında anlaşmazlık içeren tüm konuların her zaman konuşulması gerekliliği kaydedildi.

Hindistan'da gerçekleşen birçok terör olayında Pakistan'ı suçlamasını kanıtlamadığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hindistan'ın bu ve buna benzer suçlamaları bahane ederek diyalog sürecini geciktirmesi ihtimal dışı değildir. Pakistan ve Hindistan arasındaki ilk basamak sınır çatışmalarını durdurmak ve ilişkileri normalleşmesidir ancak ulusal güvenlik toplantısının tek konusu terörizm olacaksa suçlamalardan öteye gidilemeyecektir ve toplantı amacından sapacaktır. Pakistan bu nedenle Keşmir dahil tüm konuların belli bir takvim uyarınca görüşülmesini önermiştir. Bu, iki ülke arasında barışı tesis etmek için tek yoldur. Ayrıca Pakistanlı liderler geçtiğimiz 20 yılda her zaman Hürriyet Konferansı liderleri ile her zaman görüşmüştür. Hindistan'ın buna bağlı olarak görüşmeler için yeni ön şartlar öne sürmesi uygun değildir. Pakistan, Hindistan tarafından ortaya konulan ön şartlar nedeniyle ulusal güvenlik danışmanları seviyesindeki toplantıyı düzenlemeyecektir."

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi, geçtiğimiz ay Rusya Federasyonu'na bağlı Başkurdistan'ın başkenti Ufa'da düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü Zirvesi sırasında görüşmüş ve iki ülke üst düzey güvenlik yetkililerinin, Yeni Delhi'de bir araya gelerek, sorunları ele almasını karalaştırmıştı.

Ufa'daki toplantının ardından Keşmir'de sınır çatışmaları artmış ve her iki tarafta da sivil kayıplar yaşanmıştı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Yeni Delhi Büyükelçiliğince Sertaj Aziz onuruna 23 Ağustos'ta verilecek resepsiyona davet edilen Keşmirli ayrılıkçı liderlerin Aziz ile görüşeceğini açıklamış, Hindistan Dışişleri Bakanlığı da bunun uygun olmadığının Pakistan tarafına bildirildiğini ifade etmişti.

Pakistan tarafı da bu tavsiyeyi reddettiğini açıklamıştı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj'da, bugün yaptığı açıklamada iki ülke arasında yapılacak güvenlik toplantısı öncesi Pakistan'ın Keşmirli liderlerle görüşme olmayacağına dair kendilerine güvence vermesini istemişti.

Haber Ara