Dolar

32,3354

Euro

35,1404

Altın

2.240,80

Bist

8.725,04

Pakistan'ı ayağa kaldıran katliam

Pakistan’ın Belucistan eyaletinde 6 Ocak’ta vahşi bir katliam gerçekleştirildi. Silahlı grupların Mach Kömür madeni yatağını basarak, haraç vermeyen 11 madenciyi infaz etmesi Pakistan’ın birçok şehrinde Şii Hazara topluluğu yanlılarını sokaklara döktü.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-01-19 14:07:30

Pakistan'ı ayağa kaldıran katliam

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde 6 Ocak'ta vahşi bir katliam gerçekleştirildi. Silahlı grupların Mach Kömür madeni yatağını basarak, haraç vermeyen 11 madenciyiel ve ayaklarından bağlayıp infaz etmesi Pakistan'ın birçok şehrinde Şii Hazara topluluğu yanlılarını sokaklara döktü.

5ff6d7dd7413a

Başta Karaçi, Lahor ve Pencap olmak üzere Pakistan'ın birçok şehrinde Hazara yanlıları, madencilerin katledilmesini protesto edip, yol kapattı.

Üzerinde “Ya Hüseyin” yazan kırmızı ve yeşil bayraklar taşıyan birçok protestocu, “etnik temizliğinin” durdurulmasını isteyen pankartlar taşıdı.

Protesto gösterilerinde, saldırganların bir an önce bulunması istendi.

5ff6dcbd50d36

Silahlı kişiler tarafından öldürülen madencilerin yakınları, Başbakan İmran Han'ın sembolik olarak kendilerine ziyaret edene ve koruma teminatı verene kadar, Belucistan'ın yönetim merkezi Ketta şehrinde beklettikleri cenazeleri gömmeyi reddettiler.

5ff6d75d1833b

Öte yandan Başbakan İmran Han, yas tutan Hazaralara hitaben yaptığı konuşmada, "Acınızı paylaşıyorum ve daha önce acı çektiğiniz zamanlarda sizinle birlikte durmak için geldim. Çok yakında tekrar geleceğim ve tüm ailelere şahsen dua ve acısını sunacağım." dedi.
Başbakan, "Halkımın güvenine asla ihanet etmeyeceğim. Lütfen sevdiklerinizi gömün ki ruhları huzura kavuşsun" dedi.

5ff6d85d3d368

Protestocularla Pazartesi günü görüşen İçişleri Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, her kurbanın ailesine tazminat olarak 2,5 milyon Rupi ödeneceğini açıklamıştı.

Yas tutanlar arasında bulan aktivist olan Zainab Ahman, "Bu Belucistan'daki Hazaraların sistematik etnik temizliği ve güvenlik güçlerimiz hiçbir şey yapmadan topal ördekler gibi davranıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

5ff6f3821bea1

Ketta'da yaşayan Şii lider olan Daud Ağa ise, "Kararlı bir eylem ve halkımızı öldürenlerin hepsinin tutuklanmasını istiyoruz. Burada sevdiklerimizin bedenleriyle oturuyoruz ve onları ancak İmran Han geldiğinde gömeceğiz” dedi.

5ff6dfc3710e3

11 madencinin vahşice katledilmesi olayının sorumluluğunu ise IŞİD üstlendi.

5ff6f14c4a497

Son on yılda, okullarda ve kalabalık pazarlarda bombalı saldırılar ve yollar boyunca otobüslerin pusuya düşürülmesi de dahil olmak üzere saldırılarda yüzlerce Hazara öldürüldü.

ab_15 Hazaralar kimdir?

Hazaralar, çoğunlukla Şiî inancına sahip. ... Hazaralar, Afganistan'daki en kalabalık üçüncü etnik grup. Ayrıca 650.000 ve 900.000 arasında olduğu tahmin edilen nüfuslarıyla Pakistan'daki azınlık gruplardan biridir. Pakistan'daki Hazara nüfusunun çoğu Ketta şehrinde yaşıyor.

Kaynak: Dawn

5ff6ea3cecb45

 

Haber Ara