Dolar

32,3159

Euro

35,0895

Altın

2.298,73

Bist

9.047,60

Pakistan enerji borsasına Türk modeli

Pakistan Merkezi Elektrik Alım Ajansı Strateji ve Pazar Geliştirme Direktörü Malik: 'Türkiye elektrik piyasasından çok şey öğrendik ve bu bilgiler ışığında ülkemizin elektrik piyasasını dizayn edeceğiz. Bu konuda kuşkusuz EPİAŞ bizim için rol modeldir' açıklamasında bulundu.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-08 15:09:15

Pakistan enerji borsasına Türk modeli

Pakistan Merkezi Elektrik Alım Ajansı Strateji ve Pazar Geliştirme Direktörü Ömer Harun Malik, Pakistan'da "enerji borsası" kurmak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Türkiye elektrik piyasasından çok şey öğrendik ve bu bilgiler ışığında ülkemizin elektrik piyasasını dizayn edeceğiz. Bu konuda kuşkusuz EPİAŞ bizim için rol modeldir." dedi.

Malik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pakistan'da kurmayı hedefledikleri enerji borsasına yönelik fikir alış verişinde bulunmak amacıyla geçen ay içinde EPİAŞ ve Türkiye'deki bazı enerji kurumlarına ziyarette bulunduklarını söyledi.

Türkiye'de gerçekleştirdikleri görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini anlatan Malik, Türkiye'nin enerji borsası EPİAŞ hakkında yetkililerden detaylı bilgi aldıklarını dile getirdi. Malik, "EPİAŞ mükemmel bir pazar işletmecisi. Başarılarından dolayı çok etkilendik." ifadesini kullandı.

EPİAŞ'ın piyasa işletimine yönelik yerli yazılım yaptığını anlatan Malik, "EPİAŞ bu sayede faturalandırma ve uzlaştırma süreçlerini kendi yürütüyor. Pakistan'ın da gelecekte ulaşmak istediği seviye bu. Elektrik piyasasına ilişkin teoride bildiklerimizi EPİAŞ uygulamaya koymuş. Bu bizim için önemli bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.

EPİAŞ, TÜRK ENERJİ SEKTÖRÜNDE MERKEZİ ROLE SAHİP

Malik, ziyaret kapsamında Türkiye elektrik piyasası hakkında detaylı bilgi sahibi olduklarını belirterek, EPİAŞ'ın işlettiği gün öncesi ve gün içi piyasaları ile uzlaştırma işlemlerine ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.

Pakistan'daki elektrik piyasasını ülkedeki elektrik sektörünün özellikleri ve ihtiyaçlarına göre düzenleyeceklerini ifade eden Malik, şunları kaydetti:
"Türkiye elektrik piyasasından çok şey öğrendik ve bu bilgiler ışığında ülkemizin elektrik piyasasını dizayn edeceğiz. Bu konuda kuşkusuz EPİAŞ bizim için rol modeldir. Özellikle, EPAİŞ başta olmak üzere Türkiye'deki diğer elektrik kuruluşlarıyla genel olarak uzun süreli bir ilişki kurmak ve onları Pakistan'a davet edip bilgi alışverişinde bulunmak istiyoruz. EPİAŞ, Türk enerji sektöründe merkezi bir role sahip. Başarılarının devamını diliyorum."

Malik, Pakistan'da 2015'te yıllık elektrik üretiminin 97 milyar 284 milyon kilovaatsaate ulaştığını dile getirerek, ülkede kurulu kapasitenin de 22 bin 928 megavata yükseldiğini aktardı.

Haber Ara