Dolar

32,5554

Euro

34,8730

Altın

2.423,28

Bist

9.722,09

Pakistan'dan Hindistan'a zeytin dalı: Keşmir için konuşmaya hazırız

Geçtiğimiz günlerde Keşmir'de yaşanan ve Pakistan ile Hindistan'ın karşı karşıya gelmesine sebep olan saldırının ardından diyalog için ilk adım İslamabad'dan geldi. Pakistan Başbakanı İmran Han 'Keşmir sorunu da Afganistan'da olduğu gibi diyalogla çözülebilir, Hindistan'la terörizmi konuşmak için görüşmeye hazırız' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-19 13:39:44

Pakistan'dan Hindistan'a zeytin dalı: Keşmir için konuşmaya hazırız

Pakistan Başbakanı İmran Han, geçtiğimiz hafta Keşmir'de yaşanan ve 44 Hint askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından İslamabad'ı suçlayan Hindistan'a çağrıda bulundu. "Ulusa sesleniş" konuşması yapan Han, Hindistan'ın herhangi bir soruşturma yapmadan saldırı nedeniyle Pakistan'ı suçladığını söyledi.

Hindistan'ın iddialarına cevap veren Han, "Hindistan saldırının hemen ardından hiçbir kanıtı veya soruşturması olmadan, bu saldırının bize nasıl bir faydası olacağını düşünmeden Pakistan'ı suçladı" diye konuştu.

İmran Han, Pakistan'ın son 15 yılını terörle mücadeleye harcadığını ve böyle bir saldırıdan çıkar ummayacağını belirterek, "Hindistan geçmişte mi yaşamak istiyor? Biz istikrar istiyoruz. Yeni Pakistan, yeni bir zihniyete sahip" ifadelerini kullandı.

"HİNDİSTAN KANIT SUNARSA SORUŞTURMA BAŞLATIRIZ"

Hindistan'ın geçerli kanıtları sunması halinde gerekli soruşturmanın Pakistan tarafından yapılacağını söyleyen Han, "Bu teklifi baskı altında olduğumuz için değil, dış politika anlayışımız bu olduğu için yapıyorum" dedi.

Hindistan medyasında yer alan "Pakistan'dan intikam alınmalı" içerikli haberlere de cevap veren Han, Hindistan'ı yeniden diyaloğa davet ederek, şunları söyledi:

"Hindistan'la terörizmi konuşmak için görüşmeye hazırız. Terör, bölgemizin en büyük sorunu ve bunu çözmek istiyoruz. Hindistan medyasında Pakistan'dan intikam alınması yönünde haberler görüyorum. Hindistan savaş mı başlatmak istiyor? Bu hiçbir zaman başarılı bir çözüm olmadı. Eğer Pakistan'a böyle bir saldırı yapılırsa biz de karşılık veririz. Savaşı başlatmak elimizde ancak sonlandırmak hiçbirimizin elinde değil. Keşmir sorunu da Afganistan'da olduğu gibi ancak diyalogla çözülebilir."

NELER YAŞANDI?

Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilim, 14 Şubat'ta Keşmir'de yaşanan saldırıyla yeniden tırmanmıştı. Hindistan kontrolündeki Keşmir'de düzenlenen saldırıda 44 Hint askeri ölmüş, Hindistan saldırganların Pakistan tarafından desteklendiğini iddia etmişti. Pakistan ise bu iddiaları reddetmiş ve saldırıyı kınayan bir açıklama yapmıştı.

Öte yandan Imran Han'ın "Soruşturabiliriz fakat bunu baskı altında olduğumuz için yapmıyoruz" açıklamasının arkasındaki neden ise İslamabad'ın zor günler geçiriyor olması. Geçtiğimiz hafta Keşmir saldırısından bir gün önce İran'ın Sistan-Belucistan eyaletinde Devrim Muhafızları'na yönelik saldırıda 41 İran askeri ölmüştü. Tahran yönetimi de tıpkı Hindistan gibi Pakistan'ı suçlamış ve İslamabad, iki başkentten gelen eleştirilerin ortasında kalmıştı.

(AYRINTILAR İÇİN FOTOĞRAFA TIKLAYINIZ)

1042498_2

Haber Ara