Dolar

32,5652

Euro

34,7070

Altın

2.488,99

Bist

9.524,59

Pakistan'daki okul baskını

Pakistan'daki okul baskını

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-14 17:13:05

Pakistan'daki okul baskını
Pakistan Talibanı'nın geçen yıl 16 Aralık'ta 130'dan fazlası çocuk 150 kişiyi katlettiği Peşaver'deki okul, saldırının birinci yılında düzenlenecek anma törenine hazırlanıyor.

Peşaver'deki okulun son halini görüntülemek için çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu da kente geldi. Okulda eğitime, 16 Aralık günü yapılacak anma töreni hazırlıkları ve güvenlik önlemleri nedeniyle ara verildi. Çarşamba günü düzenlenecek anma törenine devlet yetkililerinin üst düzeyde katılacağı beklentisi nedeniyle okul ziyaretçi girişlerine de kapatıldı.

Ziyarete kapatılmasından önce basın mensupları gruplar halinde okulun son halini görüntüledi. 130'dan fazla ilk ve ortaokul öğrencisinin katledildiği okul, saldırının ardından tamamen yenilendi.

Bahçe duvarı yükseltilen, güvenlik önlemleri artırılan okulda, aynı anda 100'den fazla öğrencinin katledildiği konferans salonunun yeri değiştirilerek yeniden yapıldı.

Taliban militanlarının, konferans salonunda öğrencileri katlettikten sonra geçtiği ve askerlerle şiddetli çatışmaların yaşandığı yönetim binası da yenilenerek saldırıdan kalan tüm izler silindi.

Saldırıda militanlar tarafından yönetim binası içerisinde kendilerine direndiği için yakılarak öldürülen okul müdüresi Tahira Gazi'nin yerine atanan Naime Habib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi'nin saldırı esnasında öğrencilerini ve öğretmenleri korumak için kahramanca direndiği için vahşice katledildiğini ifade etti.

Okulun başına geçmesinin ardından, Gazi'nin eğitim açısından da tarih yazdığına şahit olduğunu belirten Habib, "Ben elimden geldiğince onun bu okul için yaptıklarını yapmaya çalışıyorum ancak biliyorum ki hiçbir zaman onun kadar başarılı olamayacağım" dedi.

Saldırıdan yara almadan kurtulan ve aynı okulda eğitimine devam eden Muhammed Hasan isimli 10. sınıf öğrencisi, yaşadıklarını asla unutmayacağını ifade ederek "Biz saldırıda kardeşlerimizi kaybettik, korkunç anlardı. Ancak biz onlar için bu okula geri döndük. Biz terörizmi yenmek için buradayız ve burada eğitim almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınlarındaki Peşaver kentinde, Pakistan Talibanı militanları, geçen yıl 16 Aralık günü ordu tarafından desteklenen sivil bir ortaokula baskın düzenlemişti. Teröristlerin, arka duvarından atlayarak girdikleri okulun konferans salonunda o sırada insan sağlığı üzerine ders alan 100'den fazla öğrenci bulunuyordu.

Saldırganların doğrudan bu salona yönelmesiyle 100'den fazla çocuk burada katledilmişti. Militanlar daha sonra sınıflara girerek ateş açmış ve öğretmenlerin bulunduğu yönetim binasına girmişti. Burada askerler tarafından kıstırılan 7 militanın tamamı şiddetli çatışmalar sonucunda öldürülmüştü.

Saldırı neticesinde 130'dan fazlası öğrenci 150 kişi yaşamını yitirmişti.

Pakistan Talibanı, ordunun Kuzey Veziristan bölgesinde yaptığı geniş çaplı operasyona karşı intikam amacıyla saldırıyı gerçekleştirdiklerini açıklamıştı.

Pakistan Talibanı militanlarının Haziran 2014'te Karaçi Havalimanı'na düzenlediği, 29 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırının ardından Pakistan ordusu, militanların sığınaklarının bulunduğu Kuzey Veziristan bölgesine geniş çaplı askeri operasyon başlatmıştı. Devam eden operasyonda 3 bin 400 militan etkisiz hale getirildi.

Haber Ara