Dolar

32,3272

Euro

35,0896

Altın

2.298,91

Bist

9.053,67

Pakistan: Afganistan savaşı Pakistan'da kazanılamaz

Donald Trump’ın Afganistan ve Güneydoğu Asya stratejisini açıklarken sert eleştiriler yönelttiği Pakistan’dan resmi yanıt geldi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-25 18:35:15

Pakistan: Afganistan savaşı Pakistan'da kazanılamaz

Pakistan hükümeti, Trump'ın, Taliban'a güvenli barınaklar sağladıkları yönündeki suçlamalarını reddetti.

Pakistan'ın sivil ve askeri liderlerinden oluşan Ulusal Güvenlik Komisyonu, Başbakan Shahid Khaqan Abbasi'nin başkanlığında toplanmasının ardından açıklama yayımladı.

Dışişleri Bakanı Khawaja Asif tarafından meclisin üst kanadı Senato'ya hitaben okunan açıklamada, “Afgan savaşı Pakistan'da kazanılamaz. Pakistan'ı günah keçisi yapmanın Afganistan'ın istikrarına faydası olmaz” ifadesi kullanıldı.

Trump geçen Pazartesi günü ulusa seslenişinde, Pakistan'ı "Amerika'dan milyarlarca dolar alıp, sonra da Afganistan'da Amerikan güçlerine saldıran teröristlere barınma imkanı sağlamakla" suçlamıştı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Asif, Pakistan güvenlik güçlerinin tüm terör şebekelerini ayrım gözetmeden hedef aldığını ve bu mücadelede on binlerce asker ve sivili kurban verdiğini kaydetti. Asif bunun karşılığında ABD'ye, Afganistan'da saklanan kaçak militanlara karşı eyleme geçmesi çağrısında bulundu.

Asif, “ABD'den, Pakistan'da terörü kışkırtmaktan sorumlu olanlar dahil olmak üzere Afgan topraklarında teröristler ve kötülerin barındığı sığınakları yok etmeye yönelik etkili ve hızlı askeri çabalar görmek istiyoruz” diye konuştu.

Pakistanlı bakan, herhangi bir mali yardım ya da malzeme yardımı yerine, Pakistan'ın çabaları, katkıları, binlerce vatandaşını kurban vermesi ve 120 milyarı aşkın Amerikan doları değerinde ekonomik kayıplarının farkında olunması gerektiğini savundu.

"Hindistan varken istikrar sağlanamaz"

İslamabad'ın hem Washington hem Kabil'le Afganistan'daki savaşa müzakere edilmiş bir çözüm bulmak için düzenli olarak çalıştığına dikkati çeken Asif, Trump yönetiminin Hindistan'a bölgesel güvenlik çabalarında bir rol biçme girişimini de eleştirdi.

Asif, “Hindistan, tüm komşularıyla ihtilaflı ilişkilere sahip olduğunda ve Pakistan'ı doğudan batıya istikrarsızlaştırma politikası yürüttüğünde Güney Asya'da güvenlik sağlayıcısı bir ülke olamaz” dedi.

Pakistanlı liderler, Hint istihbarat servisinin Pakistan'da terör saldırılarını desteklemek için Afgan muadilleri arasındaki artan nüfuzunu kullandığını öne sürüyor. Kabil ve Yeni Delhi ise bu suçlamaları reddediyor.

Haber Ara