Dolar

32,5292

Euro

34,8286

Altın

2.474,50

Bist

9.530,47

Pablo Escobar kimdir?

Kolombiyalı uyuşturucu taciri Pablo Escobar kimdir? İşte Pablo Escobar'ın biyografisi...

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-11 21:02:41

Pablo Escobar kimdir?

Pablo Emilio Escobar Gaviria 1 Aralık 1949'de Rionegro, Antioquia Kolombiya'da dünyaya geldi.

Çiftçi bir babanın ve ilkokul öğretmeni bir annenin 7 çocuğundan biri.

 İlk suçları ufak çapta hırsızlıklardı. Bu hırsızlıkların en bilineni antik mezar taşlarını çalıp turistlere satmasıydı. Bir süre hırsızlığa devam eden Pablo araba çalmaya başlamış ardından karaborsa ürünler satarak suç dünyasında ilerlemeye devam etti.

UYUŞTURUCU KARTELİ

1975 yılında kokain ticaretini hava yolu desteği ile geliştirmeye çalışmış ve başarılı olmuştur. 1975 Medellin bölgesinin en büyük uyuşturucu baronlarından olan Fabio Restrepo'yu öldürterek Medellin'deki tüm uyuşturucu trafiğini ele geçirdi. 1976 yılına gelindiğinde Escobar ve çok sayıda adamı Ekvator'da 18 kg uyuşturucu madde ile yakalandı.

SİYASET SÜRECİ

1982 yılında Kolombiya Liberal Partisinden seçimlere girerek Kolombiya Temsilcileri Odası'na yedek üye olarak seçildi. Siyasi güç elde ederek polis ve halk desteğini arkasına aldı. Seçim sonrası halihazırda ABD, Porto Riko, Meksika, Venezuela, Dominik Cumhuriyeti ve İspanya gibi ülkelerle olan uyuşturucu trafiğini artırdı. 

1976 yılının Mart ayında 27 yaşında iken Escobar, 15 yaşındaki Maria Victoria ile evlendi ve çiftin Juan Pablo (şimdiki adı Juan Sebastian Santos Marroquín) ve Manuela adında iki çocuğu oldu.

TEKNOLOJİYE YENİLDİ

2 Aralık 1993 tarihinde Pablo Escobar'a karşı yapılan operasyonda Pablo arama ekibinden kaçarken radyo dalgaları teknolojisi kullanarak Kolombiya elektronik gözetleme ekibi tarafından yeri tespit edildi; Tuğgeneral Hugo Martínez tarafından yönetilen operasyonla Medellin'de orta sınıf bir daire içinde saklanırken bulundu. Uzun çatışma sonrası CIA ve Kolombiya güvenlik güçleri tarafından vurulmuştur. Cenaze törenine yaklaşık 25 bin civarı kişi katıldı.

Pablo Escobar neden bu kadar ünlü?

Pablo'nun bu kadar çok sevilmesinin en başta gelen nedeni, yoksullar için yüzlerce ev inşa etmiş olmasından kaynaklanır.

Escobar ın ailesi nerede yaşıyor?

Juan Pablo, "O beş saniyelik tehdit 25 yıl sürgünde yaşamama neden oldu." diyor. Birçok ülkeye sığınma başvurusu yapıp reddedilen Escobar ailesi Kolombiya'dan Mozambik'e, ardından Brezilya'ya kaçtılar ve sonunda Arjantin'e yerleştiler.

Haber Ara