Dolar

32,5989

Euro

34,8796

Altın

2.497,67

Bist

9.618,94

Özgecan davasında KADEM'e saldırı

Özgecan Aslan cinayetinin Tarsus'ta gerçekleştirilen ilk duruşmasında, Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM üyeleri saldırıya uğradı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-12 12:37:22

Özgecan davasında KADEM'e saldırı

Tarsus'ta evine gitmek için bindiği minibüsün şoförü tarafından tecavüze direndiği için öldürüldükten sonra elleri kesilip, cesedi yakılan Özgecan Aslan davasının ilk duruşması, Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşmanın gerçekleştiği adliyenin önünde kadına karşı şiddeti protesto eden STK'lar arasında yer alan KADEM, alanda yer alan bir grubun saldırısına uğradı.

KADEM, kadına yönelik şiddete ilişkin basın açıklaması yaptığı sırada diğer STK üyeleri tarafından saldırıya uğradı, çevik kuvvet araya girdi.

KADEM üyelerinin çevresine etten duvar örüldü

Grupların karşılıklı slogan atması üzerine çevrede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisi, KADEM üyelerinin çevresine adeta etten duvar ördü. Polisin araya girmesiyle gerginlik son bulurken, grupların adliye bahçesinde sloganlar atarak bekleyişi sürüyor. KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, adliye bahçesinde Özgecan Aslan'ın öldürülmesini kınayan açıklamasında, kadın cinayetlerine son vermek için Tarsus'a geldiklerini söyledi.

Yılmaz basın açıklamasını sürdürürken alanda bulunan diğer bazı kadınlar, sloganlar atarak açıklamaya müdahale etti. Grupların, KADEM üyelerine doğru yönelmesi üzerine polis ekipleri araya girerek gerginliği önlemeye çalıştı. Polis, iki grubu sakinleştirmeye çalışırken gruptan bazı kadınlar tepkisini arttırdı.

Bu sırada KADEM Başkanı Yılmaz, kadına yönelik şiddetle mücadele eden bir dernek olarak toplam 20 kişi davayı takip etmek için Tarsus'a geldiklerini ve demokratik haklarının diğer bazı kadınlar tarafından engellendiğini söyledi.

"Bizim alandan çıkmamızı istediler"

Olayı kınadıklarını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bizim alandan dışarıya çıkmamızı istediler. Ben şimdi bu meydana gelen tüm kadın derneklerine soruyorum; 'Bu mudur sizin kadına yönelik şiddetle mücadele anlayışınız? Bu mudur sizin demokratik hakları kullanmaya karşı göstereceğiniz demokratik tavır?

kadem

"Bu mudur sizin kadına yönelik hassasiyetiniz"

Bu mudur sizin kadına yönelik, Özgecan'ın masum davasını takip edeceğiz diye İzmir'den Ankara'dan otobüslerle buraya gelip hemcinslerinizi dışarı çıkarmak istemek? Bu mudur adalet? Bu mudur demokratik tavır? Neden bahsediyor bu kadın dernekleri, neresi demokratik tavırdır? Benim savunduğum fikri, derneğimin amacını beğenmiyor olabilirsin, ben seninkini beğenmiyor olabilirim ama ben sana 'buradan dışarı çık' deme haddini kendimde görmem. Çünkü ben demokrasiye inanmış bir insanım. Demokrasiye inanan bir derneğin başkanıyım. Demokrasi diye üzerimize gelirken demokratik hakların ne olduğunu bilmeyen birden fazla kadın derneği var burada. Kadına yönelik şiddetle mücadele eğer tüm kadın dernekleriyle ortak yapılacaksa bu tavrı kınıyorum. Bu tavrı kendilerine iade ediyorum."

"Özgecan'ın masum davasından vazgeçmeyeceğiz"

Kendisinin bir kadın olarak onlara 'git' demeyeceğini belirten Yılmaz, "Sonuna kadar hakkınızı savunun, sonuna kadar da üzerimize gelebilirsiniz. 20 tane KADEM'in üyesi burada Türkiye'nin geri kalan sivil toplumu burada, biz azınlık da olsak ne hakkımızdan ne de Özgecan'ın masum davasından vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Özgecan'ın ailesiyle dünden bu yana irtibatta olduklarını da belirten Yılmaz, aileyle görüşeceklerini ve ailenin bir tek kendilerini kabul ettiğini söyledi.

Yılmaz, eğer Türkiye'de kadın hakları savunulacaksa önce insanların birbirine tahammül etmeyi öğrenmesi gerektiğini vurgulayarak "Bu ülkede tahammül etmeyi öğrenmedikten sonra bir arada kavga gürültüyle yaşamak zorunda kalırız. Bu KADEM'in asla tevessül edeceği bir araç değildir" diye konuştu.
kade
Özgecan'ın ailesi sadece KADEM'i kabul etti

Yılmaz şöyle konuştu: "Şunu da belirtmek istiyorum, davaya gelmeyen Özgecan'ın annesi ve babası sadece evlerinde KADEM'i kabul ettiler. Şimdi onları ziyaret edeceğiz."

Haber Ara