Dolar

32,3326

Euro

35,1213

Altın

2.302,72

Bist

9.079,97

Öze Dönüş Hareketi'nden '7 Haziran' açıklaması

Diyarbakır merkezli Öze Dönüş Hareketi, 7 Haziran seçimleri üzerinde harekete getirilen eleştirilere bir basın açıklaması ile cevap verdi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-18 01:25:09

Öze Dönüş Hareketi'nden '7 Haziran' açıklaması

Öze Dönüş Hareketi, seçimlere dini ve milli kimlik noktasında belirleyici bir önem atfetmediklerini belirterek, seçimlerin her bireyin kendi kararıyla hareket ettiği bir demokratik vakıa olduğunu kaydetti. Hareket, seçim sürecinde mensuplarını hiçbir partiye yöneltmediğini açıklayarak bu konuda hiçbir pazarlığa da girişilmediğini dile getirdi.

İşte o basın açıklaması:

Yedi Haziran seçim sonuçlarının açıklanmasından bu yana Öze Dönüş Hareketi'nin seçimdeki tavrının ne olduğuna dair açıklamalar ve muhafazakar bazı yayın organlarında da lüzumsuz tartışmalar yapılmaktadır.

Öze Dönüş Hareketi, demokratik siyasal bir davranış biçimi olan seçimi, sonuçları itibariyle toplumsal, özü itibariyle bireysel bir davranış ve sorumluluk olarak görmektedir. Bu anlayışı gereği de cemaatlerin, hareketlerin, sivil toplum kuruluşlarının, aşiretlerin ve beylerin kendi üyeleri veya taraftarları adına karar alamayacağı inancındadır. Çünkü aksi durumun, seçim değil seçtirmek olacağı ve seçmenin özgür iradesinin siyasal erke yansımasının engellenmiş olacağını düşünmektedir. Bu nedenle Öze Dönüş Hareketi seçimden önce de sonra da seçimde herhangi bir partinin yanında veya karşısında olduğuna dair hiçbir açıklama yapmamış ve kurumsal bir tavır koymamıştır. Seçime yüklediği anlam itibariyle de seçim öncesi veya sonrası bu türden bir açıklama yapmasını gerektirecek hiçbir neden de yoktur. Dolayısıyla Öze Dönüş Hareketi'nin her hangi bir partinin yanında veya karşısında olduğu ya da olması gerektiği yönünde yapılan açıklama ve sürdürülen tartışmaların reel bir karşılığı olamaz ve bu değerlendirmeler hareketimizin dışında yapılmaktadır.

Öze Dönüş Hareketi, başkaları gibi seçimlere çok özel anlamlar atfeden, seçimleri gereğinden fazla önemseyen, seçimleri İslami veya milli kimliğin belirleyicisi olarak gören bir hareket değildir ve seçim tercihleri ve sonuçları üzerinden tartışmaya girmeyi anlamsız ve yararsız bulmaktadır.

Öze Dönüş Hareketi, hem İslami değerlerin ihya ve inşasına hem de Kürd sorununa dair görüşleri, programı, tezi olan bir harekettir. Bu nedenle de hiçbir siyasi teşekkülün karşıtı, antitezi olmadığı gibi yandaşı da değildir. Bazı İslamcı yazarların yaptığı gibi kimsenin bu hareketi birilerinin karşıtı veya yandaşı gösterme veya bizi birilerinin yanında veya karşısında olmaya davet etme hakkı ve yetkisi yoktur. Birilerinin karşısında veya yanında yer almak gerektiğinde bu hareket kendi tavrını açıklamaktan çekinmez.

Bu hareket, misyonu gereği tüm İslami camialar ve Kürd ulusal hareketleriyle dinimizin ve milletimizin maslahatına olacak konularda diyaloga, görüşmeye, ortak paydalarda sorunların çözümüne yapıcı ve barışçıl katkılar sunmaya çaba göstermiş ve bundan sonra da bu çabalarını ısrarla sürdürecektir. Bizim için siyasal hareketler siyah ve beyaz değildir. Herkesin doğruları ve yanlışları vardır. Ortak doğrular etrafında uzlaşmak ve yardımlaşmak, yanlışları ise tartışmak ve ıslahına çalışmak İslami, insani, siyasi ve medeni sorumluluğumuzdur.

Öze Dönüş Hareketi, İslami değerler temelinde duruşu olan ama karşıtlıktan beslenen kutuplaştırıcı siyaseti dışlayan bir harekettir. Hakeza tavsiyeye, eleştiriye ve diyaloga açıktır ama yönlendirilmeye ve baskıya kapalıdır.

Haber Ara