Dolar

32,5214

Euro

34,8534

Altın

2.428,24

Bist

9.645,02

Özbek muhalifler İstanbul'da bir araya geldi

İslam Kerimov’un ölümünün ardından harekete geçen Özbek muhalifler, bugün İstanbul’da toplandı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-05 18:59:21

Özbek muhalifler İstanbul'da bir araya geldi

2 Eylül 2016'da ölen ve Özbekistan'ı 27 yıl boyunca yöneten İslam Kerimov'un ardında bıraktığı muhalifler bir araya geliyor.

Kerimov'un iktidarı boyunca yurt dışında yaşamak zorunda kalan muhalifler bugün İstanbul'da muhalefet lideri Erk Partisi Genel Başkanı Muhammed Salih'in de katıldığı bir Özbek kurultayı düzenledi. Kurultay Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleşti.

ÖZBEKLER, YENİ YÖNETİMDNE MEMNUN DEĞİL

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre Kerimov'un ölümünden sonra iktidarı ele geçiren Şavkat Mirziyayev önderliğinde kurulan yeni hükümet, halkın büyük tepkisini çekiyor. 1 ay içerisinde Fergana bölgesinin bazı bölgelerinde yüzüne maske takmış özel servis görevlileri tarafından dindar ailelerin evlerine baskın düzenlendiği, yurtdışında olan vatandaşların Özbekistan'da olan aileleri üzerinde polisin baskı kurduğu ve 23 yıldır hapiste yatmakta olan Erk Partisi üyesi, eski milletvekili Samandar Kokan`ın ceza müddetinin Mirziyayev hükümeti tarafından 3 yıl uzatıldığı belirtildi.

MUHALİFLERE ÖZGÜRLÜK İSTENİYOR

Özbekistan Halk Hareketinin kurultayında 5 gündem maddesi üzerinde durulacağı öğrenildi.

İşte o maddeler:

“Ülkede iktidarı ele geçiren Şavkat Mirziyayev'in halkta büyük tepki oluşturduğu, siyasi görüşleri ve dini inancından dolayı Özbekistan hapishanelerinde yatmakta olan mahkumların serbest bırakılması için yapılması gereken tedbirler, siyasi baskılardan dolayı Özbekistan'ı terketmek zorunda kalan muhalefet liderlerinin ülkeye dönmesi konusu, mevcut politik, sosyal ve ekonomik durum, muhalefet tabakasının durumunu iyileştirmek yönündeki girişimler, ülkedeki insan hakları ile ilgili genel durum ve bu alanda hükumeti etkileme mekanizmaları, uluslararası kuruluşların gözlemciliği altında özgür ve adil seçimlerin yapılması ile ilgili görüşler.

Haber Ara