Dolar

32,3438

Euro

35,1167

Altın

2.306,62

Bist

9.079,97

Öz'ün hakkında ikinci dosya hazırlanıyor

Firari eski savcılar Öz ve Kara hakkında kırmızı bülten çıkarılması için İnterpol'e gönderilmek üzere 'Özel hayatın gizliliğini ihlal, sahtecilik, tehdit ve şantaj' suçlarından ikinci dosya hazırlanıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-21 08:44:06

Öz'ün hakkında ikinci dosya hazırlanıyor

Sabah'tan Safure Cantürk'ün haberine göre firari eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın iadesi için Adalet Bakanlığı üzerinden kırmızı bülten çıkarılması amacıyla İnterpol Genel Sekreterliği'ne "Suç Örgütü Kurma", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçları kapsamında ikinci bir dosya hazırlanıyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Gürcistan üzerinden Ermenistan'a, oradan da Almanya'ya kaçan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkında, geçtiğimiz hafta difüzyon kararı alarak Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne göndermişti. İki savcının, bulundukları ülkede yakalanmaları ve iade edilmeleri talep edilmişti. Başsavcılık, eski savcılar hakkındaki kırmızı bülten kararını ise üç gün önce tamamlayarak Adalet Bakanlığı'na göndermişti.

Difüzyon talebinde olduğu gibi kırmızı bülten talebinde de haklarında yakalama kararı çıkarılan savcıların dosyası ivedi bir şekilde İnterpol Genel Merkezi'ne gönderildi. Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında, "Suç Örgütü Kurma" ve "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarını içeren dosyanın incelenerek bazı hukuksal uyuşmazlıkları bulunduğu için iade edildiği öğrenildi.

Bakanlığın bu aksaklıkların yaşanmaması için ikinci bir dosya üzerinde çalıştığı kaydedildi. Firari savcıların iadelerini hızlandırması amaçlanan bu dosyada Türk Ceza Kanunu çerçevesinde savcıların işlediği iddia edilen, "Özel hayatın gizliliğini ihlal, sahtecilik, tehdit ve şantaj" gibi suçlamalara yer verildiği öğrenildi.

Dosyada bulunduğu ülke ve varsa ikamet ettiği açık adres ile kaçması muhtemel ülkeler de belirtiliyor. Varsa banka hesap numaraları ile iade talebine esas sözleşmenin tam ismi, hakkında yakalama emri çıkartan adli makamın adı ve yakalama emrinin tarih ve sayısı da dosyada bulunması gereken önemli bilgiler arasında bulunuyor.

Titiz bir çalışmayla tamamlanacak dosyanın merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan İnterpol'e gönderilerek Almanya'da saklanan savcıların bir an önce iade edilmesi için işlemlerin başlatılacağı belirtildi.

Haber Ara