Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Othello Sendromu

Psikoterapist Kübra Selda Karaca, yeni yazısında ilişkilerdeki kıskançlığa dikkat çekti.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-23 08:52:46

Othello Sendromu

KübraPsikoterapist Kübra Selda Karaca kaleme aldığı yazıda, Othello Sendromunda, kişi eşi yada sevgilisini öncelikle aşırı sahiplenmesiyle başladığını vurguladı. İşte yazının tamamı:

 

Sizce kıskançlık ilişkilerde bir ölçü müdür ?

Kimileri için ilişkilerde olmazsa olmaz, kimileri için de  güvensizlik belirtisidir. Ancak kıskançlık normal ölçüler dışına çıktığında, saplatılı bir hal aldığında ise bir hastalık olarak değerlendirilmelidir.

Kıskançlık, sevmek, nefret etmek, öfkelenmek, acı çekmek gibi her insanın hayatında yaşadığı normal bir duygudur. Peki normal düzeyde kıskançlıkla patolojik kıskançlık olarak bilinen othello sendromunu nasıl ayırt ederiz. 

Othello sendromu adını  İngiliz yazar Shakespeare'in dünyaca ünlü oyunu Othello'dan alır. Oyunda Othello'da yaşadığı kuşku, kıskançlık ve yanlış anlaşılmalar nedeniyle kendisini ve karısını öldürmektedir. Normal kıskanma duygusuyla otellosendromunu ayıran en önemli özellik ise; normal kabul edebileceğimiz kıskançlıkta kişi elinde olanı kaybetme korkusu yaşar ancak othello sendromunda bende yoksa onda da olmasın düşüncesi vardır. Yapılan çalışmalarda beynin sağ ön frontal (alın bölgesi) bölgesinin  düzgün çalışmadığı gözlemlenmiştir. Bu sendromun genetik olmadığı ve yine yapılan araştırmalarda erkeklerde  kadınlara göre %60 daha fazla görülmektedir.

Othello Sendromunda, kişi eşi yada sevgilisini öncelikle aşırı sahiplenmesiyle başlıyor.Maalesef kadınlar patolojik kıskançlığı içe dönük yani kendi içinde yaşarken erkeklerde bu kıskançlık dışa dönük olarak, şiddet ve kadın cinayetleriyle kendini gösterebiliyor. Ülkemizde de son dönemlerde şiddetin ve kadın cinayetlerinin artmasındaki nedenin patolojik kıskançlık yani othellosendromu olduğu muhtemel bir gerçektir.

Othello Sendromu Belirtileri Nelerdir Kişi herhangi bir kanıtı yada dayanağı olmaksızın eşini yada partnerini sürekli aldatmayla suçlar, Saplantılı şekilde kıskanır Sürekli olarak terk edilme düşüncesi vardır Eşi yada partnerinin ondan ayrılmasını fobi, haline getirmiştir Şiddet eğilimi gösterir yada şiddet kullanmasına neden olur Hırçın, kavgacı ve en ufak tartışmalarda bile büyük tepkiler verir Eşini yada partnerini ev dışındaki hayatını kısıtlama sosyal yaşamına ket vurma isteği duyarlar Karşı tarafın arkadaşlarıyla görüşmesini engelleme isteği duyarlar

Bu durum bir süre sonra eşi yada partnerinin hayatını tam olarak kontrol etmelerine kadar gidebilir. Ve sonuç olarak sürekli suçlama, sözlü ve fiziksel şiddete kadar varan durumlar yaşanabilir.

Nasıl Tedavi Edilir ?

Patolojik kıskançlık tedavisi mimkin olan bir durumdur. Psikiyatrik ilaç tedavisi yanında psikolojik terapi teknikleri de tedavide etkili olmaktadır. Ancak tedavi süreci uzun ve meşakkatlidir, bu nedenle tedaviye başladıktan sonra da sabırlı ve istekli olmak gerekir.

Gittikçe artış gösteren ve kotrol edilmesi mümkün olmayan patolojik kıskançlık yaşanıyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Haber Ara