Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

ÖSO taarruza geçti

Özgür Suriye Ordusu'nun bölgeden IŞİD’i temizlemek için harekete geçtiği öğrenildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-14 07:10:33

ÖSO taarruza geçti

Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre; ABD ile varılan temiz bölge mutabakatının ardından bölgeye geçen Özgür Suriye Ordusuna bağlı gruplar, terör örgütü IŞİD mevzilerine kara harekatı başlattı. Üç gün önce Türkiye sınırına yakın bölgelere askeri yığınak yapan ÖSO, dün sabah erken saatlerde Azez'e bağlı Harcere ve Delhe köyleri arasındaki IŞİD mevzilerine karşı saldırıya geçti. Halep'ten gelen, aralarında Sultan Murat Tugayı ve Cephetul Şam grubunun da bulunduğu ÖSO birlikleri, bölgeyi 2 yıla aşkındır elinde tutan IŞİD mevzilerine tank, top ve ağır silahlarla vurdu.

KOMUTA TÜRKMENLERDE

Cephetül Şam grubunun Türkmen komutanlarından Zekeriya Karslı'nın komutasındaki ÖSO birlikleri, IŞİD'i bölgeden uzaklaştırmayı hedefliyor. ÖSO yetkilileri 10 gün içerisinde güvenli bölgenin doğu cephesinin sınırlarını oluşturmayı planlıyor. 3 bine yakın OSÖ unsurunu bölgede savaştığına dikkat çeken yetkililer, ilerleme sağlandıkça sahaya fazla ÖSO unsurunu çekeceklerini ifade etti. Bu arada, güvenlik güçleri, Kilis'in Elbeyli ilçelerine bağlı Akıncı ve Ardıçlı köylerinin sınır hattındaki önlemlerini artırdı.

Hareketin ardından Azez'den ilerleme sağlayan muhalif gruplar, IŞİD'in kontrolündeki Kara Mezre ve Harcere köylerinde denetimi sağladı.

İKİ KÖY IŞİD'DEN ALINDI

Aralarında Türkmenlerin de bulunduğu muhalif grupların hedefinin ise Azez'e bağlı Çobanbey kasabası olduğu öğrenildi. Bölgedeki kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kara Mezere köyü ve Köye bağlı Gaz İstasyonu da IŞİD'den alındı. Özgür Suriye Ordusu için bu hamle önemliydi zira, bölgenin güvenli bir hale getirilmesi ile birlikte enerji açığının bir kısmı bu gaz santrali sayesinde karşılanması planlanıyor. ÖSO yetkilileri Gaz İstasyonun çalışır durumda olduğunu bildirdi. Bu arada, ÖSO yetkilileri, IŞİD militanlarının telsiz konuşmalarından başta Rakka ve Cerablus gibi kentlerden yardım istendiğini tespit ettiklerini, terör örgütünün ikmal konvoylarını bölgeye yaklaştırmamak için gerekli önlemleri almaya çalıştıklarını belirtti.

HEDEF ÇOBANBEY

Nihai hedeflerinin örgütün 2 yılı aşkın süreden beri elinde tuttuğu Azez'in Çobanbey kasabasını kurtarmak olduğunu vurgulayan OSÖ yetkililer, IŞİD'i bölgeden temizlemek istediklerini kaydetti. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da, Halep'in kuzeyinde 6 köyde, terör örgütü IŞİD merkezlerine hava saldırısı düzenledi. Savaş uçakları Halep'in kuzeyindeki Hivar Nahri, Takli, Ğazel, Soran, Um Hoş ve Um Kura köylerinde IŞİD merkezlerine bomba yağdırdı.

UZUN ARADAN SONRA İLERLEME SAĞLANDI

Harekat ile birlikte ÖSO unsurları içinde uzun bir zamandan sonra bir canlanma yaşanıyor. 2014 Mayıs ayından bu yana mevzi kaybeden ve IŞİD karşında gerileyen ÖSO unsurları uzun bir aradan sonra ilk kez mevzi kazanmaya başladı. IŞİD saldırıları karşında zayıf pozisyona düşmek istemeyen ÖSO mevzi kazandıkça sahaya Halep'ten unsurlarını kaydıracak.

Avanlı'da şiddetli çatışma

Suriye'nin Lazkiye kentinin kuzeyindeki Bayırbucak bölgesinde Esed rejimi birlikleri ile Türkmen tugayları arasında Avanlı
bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar sırasında Türkmenler tugaylarından 2 kişi hayatını kaybederken 14
kişi yaralandı. Bayır Bucak ile Lazkiye arasındaki stratejik Avanlı bölgesindeki çatışmalarda Türkmen tugayları, rejimin elindeki Ziyaret Tepesi'ni ele geçirdi. Yeşil tepeler olarak adlandırılan bölgede üstünlüğü ele geçiren Türkmen tugaylarına Ahraru'ş Şam İslami Hareketi takviye destek sağlıyor. Türkmenler, Osman Tepesini geçen ay rejimden geri almıştı.

Haber Ara