Dolar

32,5891

Euro

34,8065

Altın

2.420,97

Bist

9.645,02

ÖSO'dan 'Rusya ziyareti' iddiasına yalanlama

ÖSO'dan 'Rusya ziyareti' iddiasına yalanlama

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-27 22:15:08

ÖSO'dan 'Rusya ziyareti' iddiasına yalanlama
Suriye'deki Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı silahlı muhalif gruplar, ÖSO'dan bir heyetin Moskova'da Rus yetkilileriyle görüştüğü iddiasını reddetti.

Hama kırsalında faaliyet gösteren ÖSO'ya bağlı Cebhetu'ş-Şam (Şam Cephesi) grubunun Genel Komutanı Muhammed el-Gabi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSO'nun herhangi bir tarafla diyalogda bulunmak için temel şartının Suriye Devlet Başkanı Beşşar el-Esed ile rejimin sembol isimlerinin gitmesi olduğunu belirterek, Cenevre-1 anlaşmasının bunu karşıladığına işaret etti.

ÖSO'nun Kuzey Cephesi'ndeki herhangi bir temsilcinin Rusya'nın başkenti Moskova'ya gittiği konusunda basında yer alan iddiaları reddeden Gabi, söz konusu ziyaretin gerçekten gerçekleşmiş olması durumunda giden kişilerin Suriye rejimi için çalışan veya ÖSO'yu temsil ettiklerini ileri süren kişiler olabileceğini söyledi.

Suriye'nin güneyinde ÖSO'ya bağlı bütün grupları içerisinde barındıran Güney Cephesi'ne bağlı Salahaddin Tümeni komutanlarından Basil el-Eyhem, "Ruslarla yapılan görüşmelere kendilerinin katılmadığını vurgulayarak, katılanların da ÖSO'yu temsil etmediğini" dile getirdi.

"Rusya'nın Suriye halkına karşı yürütülen savaşta taraf olduğuna" dikkati çeken Eyhem, Rusya'nın, Suriye rejimini desteklediği için, ne geçmişte ne de gelecekte Suriye'deki krizin çözümü konusunda taraf olamayacağını savundu.

Eyhem, Rusya'nın, ÖSO'nun rejimle işbirliği yapması yönünde yaptığı açıklamaları kabul etmediklerini kaydederek, işgalci devlet konumunda olması hasebiyle Rusya'nın da Suriye rejimi, Hizbullah ve İran birliklerine uygulanan muamelenin aynısını göreceğini söyledi.

İdlib bölgesinde faaliyet gösteren El-Faruk Taburları komutanlarından Nafi Gazzal da Rus yetkilileriyle görüşenlerin meydanda savaşan ÖSO'ya bağlı grupları temsil etmediğini belirterek, bu tür görüşmelerin Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarına resmiyet kazandırdığını ifade etti.

Rusya'nın hava saldırılarında ÖSO'nun karargahları ile komutanlarını hedef almakla yetinmediğini kaydeden Gazzal, saldırıların sivilleri, kadınları ve çocukları da hedef aldığını söyledi.

Bazı basın organlarında Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov'un, ÖSO temsilcileri ile Rusya'da görüştükleri yönündeki iddiaları doğruladığı yönünde haberler yer almıştı.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'dan (SMDK) daha önce yapılan yazılı açıklamada, Bogdanov'a dayandırılan ziyaret haberleri reddedilmiş, "ÖSO heyetinin Moskova ziyareti ve Rus yetkililerle görüştüğü yönündeki haberler yalandır" ifadesi kullanılmıştı.

Haber Ara