Dolar

32,5960

Euro

34,7835

Altın

2.496,23

Bist

9.449,99

Oslo katliamında ölenler unutulmadı

Norveç'te 22 Temmuz 2011 tarihinde Breivik tarafından gerçekleştirilen saldırılarda hayatını kaybedenler unutulmadı

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-22 17:13:51

Oslo katliamında ölenler unutulmadı

28 Kasım 2014 yılında 3RW mimarları tarafından hazırlanan, daire şeklindeki çelik anıtın üzerinde adada hayatını kaybeden 69 kişinin adı yer alıyor.

Aralarında Türk kızı Gizem Doğan'ın da bulunduğu Utoya adası kurbanları adına dikilen anıta Başbakan Erna Solberg tarafından çelenk konulacak. Öte yandan katliamı anlatan müzede sergilenen Breivik'in, bavulu itirazlar üzerine sergiden kaldırılırken, müzenin birinci katında, hükümet binalarına bombalı saldırıda kullanılan aracın enkazı da sergilendi.


 

Müzeden sorumlu Tor Einar Fargeland, insanların değişik tepkileriyle karşılaştıklarını belirterek “bazı insanlar Brevik'e ait malzemelerin müzede yer almasına karşı çıktılar. Bazıları da müzenin açılmasına karşı çıktı. Ancak müze sayesinde gençlerimiz gerçekleşen saldırılar hakkında bilgi edinme şansı bulacaklar.Müzedeki video odasında adadan sağ kurtulanların o anları anlatan görüntüleri yayınlanıyor. Brevik'in eşyaları saldırının bir parçası olduğu için müzeye kondu ancak dengeyi sağlamaya büyük özen gösterdik dedi. 

Müzede, Brevik'in kullandığı sahte polis kimlik kartı, giysileri de sergilendi. Öte yandan, Brevik'in Oslo Üniversitesine kaydı da Norceç halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle, saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınları ve sağ kurtulanlar, asrın canisine eğitim imkanı verilmesine tepki gösterdiler. 

Oslo Üniversitesi Devlet Bilimleri Bölümü Başkanı Dag Harald Claes, Brevik'in üniversite ile fiziksel bir bağı olmayacağını, istediği eğitimi bugünkü koşullar değişmeden hücresinde alacağını söyledi.

Haber Ara