Dolar

32,5990

Euro

34,8077

Altın

2.502,96

Bist

9.435,31

Osaka'da S-400 için kader günü: Gözler, Trump-Erdoğan görüşmesinde

Gözler 28-29 tarihleri arasında Japonya’nın Osaka şehrinde yapılacak olan G-20 Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın görüşmesine çevrildi. Görüşmede iki ülke arasında krize yol açan Rus S-400'ün masaya yatırılacağı ve son noktanın koyulacağı öne sürüldü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-27 16:47:00

Osaka'da S-400 için kader günü: Gözler, Trump-Erdoğan görüşmesinde

Gözler 28-29 tarihleri arasında Japonya'nın Osaka şehrinde yapılacak olan G-20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın görüşmesine çevrildi. Görüşmede iki ülke arasında krize yol açan Rus S-400 Hava Savunma Füze Sistemi'nin masaya yatırılacağı ve son noktanın koyulacağı öne sürüldü.

Uzmanlara göre; Osaka şehrinde yapılacak olan G20 zirvesindeki ikili görüşmelerin Türkiye-Rusya-ABD üçgenindeki S-400 krizine dair kritik bir dönemeç olacağı yorumları güçleniyor.

Türkiye'nin satın alma kararlılığını defalarca her düzeyde teyit ettiği, ABD'nin bu durumda Türkiye'yi yaptırımlarla tehdit ettiği bir dönemde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iki başkan Trump ve Putin ile yapacağı görüşmelerle “son nokta” konulacağı beklentisi yüksek.

ERDOĞAN'DAN KARALI ÇIKIŞ

Özellikle Erdoğan ile Trump arasında gerçekleşecek görüşmede ABD yönetiminin nasıl ikna edilebileceği üzerinde tartışmalar yoğun. Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Rusya'dan alınacak S-400 hava savunma sistemine karşı ABD uygulayabileceği ekonomik yaptırımlara ilişkin "S-400 işinin bittiğini, artık işin teslim süreci içerisinde olduğunu ifade ettik. Trump'la yaptığım görüşmede doğrusu bu izlenimi almadım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konunun ayıntısına girererek şu değerlendirmeyi yaptı:

"S-400'le ilgili bugüne kadar birçok kez gerek şahsım gerek ilgili arkadaşlarım Dışişleri, Savunma Bakanlığı bu konuda işin bittiğini, artık işin teslim süreci içerisinde olduğunu ifade ettik. Nedense bizim söylediklerimize pek inanılmıyor, bizim dışımızda söylenenler itibar görüyor. Şunu unutmayın Türkiye bir NATO ülkesidir. Amerika da bir NATO ülkesidir. NATO ülkeleri birbirine yaptırım uygulamaya başladıysa doğrusu bunu bilmiyorum. Amerika ile ortaklığımız bir stratejik ortaklık çerçevesinde yürütülmektedir. Sayın Trump'la yaptığım görüşmede doğrusu bu izlenimi almadım. Alt kademede birileri konuşuyor. Japonya'da bu konuyu tekrar ele alma fırsatımız olacak. B planı, C planı diyerek doğmamış çocuğa don biçme yoluna gitmeyelim. O bizde saklı kalsın, adeta çeyiz sandığındaki gibi. Zamanı gelince meydana çıkarırız.”

Şimdi gözler Erdoğan-Trump görüşmesinden çıkacak sonuca çevrildi.

PUTİN DE TRUMP'LA GÖRÜŞECEK

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov ise, Putin ve Trump'ın 28 Haziran'da Japonya'nın Osaka kentindeki G20 zirvesinde ikili görüşme yapacağını belirtti.

Gündemin liderler tarafından belirleneceğini kaydeden Uşakov, "Mantık olarak, ikili ilişkilerin genel durumu, stratejik istikrar ve Suriye, Afganistan, Ukrayna, Venezüella ve doğal olarak İran gibi çok sayıdaki bölgesel çatışmalar ele alınabilir. Suriye'deki ortak faaliyetler ele alınacak" dedi.

Yuriy Uşakov ayrıca, Putin ve Erdoğan'ın Osaka'daki görüşme sırasında gerekli görmeleri halinde S-400 konusunu ele alacaklarını ancak sevkiyata ilişkin konunun her iki taraf için de çok net olduğunu belirtti.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Haziran'da Japonya'nın Osaka kentindeki G20 zirvesi kapsamında yapacağı görüşme hakkında açıklamalarda bulundu. 

“TÜRK HÜKÜMETİNİN TUTUMUNU
ÇOK DEĞERLİ BULUYORUZ”

Putin ve Erdoğan'ın S-400 konusunu ele alıp almayacağı ve teslimatın temmuzda gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sorusu üzerine Uşakov, "Teslimat temmuzda yapılacak. Eğer liderler bu konuya değinmeyi gerekli görürlerse bunu istişare ederler. Ancak hem bizim hem de Türkiye için bu konuyla ilgili tablo son derece net" yanıtını verdi.

Uşakov, Rusya'nın, ABD'nin baskısına aldırmayan Türk hükümetinin anlaşmanın uygulanması konusundaki tutumunu çok değerli bulduğunu vurguladı. 

Uşakov'a göre liderlerin görüşmesinde ana gündem maddesi Suriye'deki durum olacak. 

Putin ve Erdoğan'ın ikili ilişkiler ve uluslararası gündemdeki konuları da ele alacağını anlatan Uşakov, ortak stratejik projeler olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve TürkAkım projelerinin görüşmede özel yer tutacağının altını çizdi.

Uşakov, bu projelerin mevcut anlaşmalara ve takvimlere uygun olarak, başarılı bir şekilde ilerlediğini sözlerine ekledi. 

Haber Ara