Dolar

32,4951

Euro

34,9419

Altın

2.430,00

Bist

9.789,54

Oryantiring, 'yönünü' kültürel mirasa çevirdi

Oryantiring, 'yönünü' kültürel mirasa çevirdi

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-18 11:40:21

Oryantiring, 'yönünü' kültürel mirasa çevirdi
ÖMER HAKAN KİBAR - Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Doç. Dr. Tekin Çolakoğlu, oryantiringin, ülke turizmine katkı yapabilecek tek branş olduğunu savundu.

Çolakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, harita yardımıyla yön ve hedef bulmayı içeren oryantiringin, Türkiye'de çok yeni olduğuna dikkati çekerek, "2006 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren federasyonumuz, turizm bölgeleri ve kültürel mirasın yoğun olduğu bölgelerde yarışlar düzenleyerek, ülke tanıtımına destek veriyor. Oryantiring, ülke turizmine katkı yapabilecek tek branş" ifadelerini kullandı.

Oryantiringin, en çok Kuzey İskandinav ülkelerinde yapıldığını dile getiren Çolakoğlu, "İsveç, İsviçre, Danimarka, Norveç ve Finlandiya, oryantiring branşının önde gelen ülkeleri ancak kışın 3 metre kar altında çalışılamıyor. Aynı mevsimde Akdeniz ve Ege'de ise çok rahatlıkla eğitim ve kamp çalışması yapılabiliyor. Özellikle Manavgat bölgesinde, bu bağlamda tespitlerimiz oldu. Manavgat Turizm Otelcileri Yatırım Birliği ile iletişime geçtik, görüşmelerimiz sürüyor" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) kültürel miras kapsamına aldığı Bursa'nın Cumalıkızık ile eski Muğla ve Safranbolu evleri arasında oryantiring yarışları düzenlediklerini anlatan Çolakoğlu, "Eski Mardin olarak tabir edilen bölgede, tarih oryantiringi yapmayı düşünüyoruz" dedi.

- Çocuklara büyük katkısı var

Federasyon başkanı Çolakoğlu, oryantiringin, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimine katkısı olduğunu ifade etti.

Oryantiringin zeka sporu olduğuna dikkati çeken Çolakoğlu, şöyle devam etti:

"Çocuklara müthiş bir öz güven, karar verme, 3 boyutlu düşünme, matematiksel ve mental zeka kazandırıyor. Bir çocuk koşarken haritasını okuyabiliyor, kendine göre strateji geliştirebiliyor ve uyguluyor. Bu spor için yetenek ve zekanın bir arada olması lazım. Kuzey İskandinav ülkelerinde oryantiring, zorunlu ders olarak okutuluyor. Bizde de bunun için gerekli girişimler yapılmalı."

1970'li yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde başlayan oryantiringin, gelişimini de TSK bünyesinde tamamladığını belirten Çolakoğlu, federasyon yönetiminde askeri personelin bulunmasının yanı sıra A Milli Takım'ın da büyük bir bölümünün, TSK sporcularından oluştuğunu sözlerine ekledi.

Haber Ara