Dolar

32,5568

Euro

34,9594

Altın

2.429,52

Bist

9.722,09

Oruç vücut direncine katkı sağlıyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl, 'Bilimsel çalışmalar, üç günlük orucun yaşlı insanlarda bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara direnci artırdığını göstermiştir.' yorumunu yaptı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-17 21:07:04

Oruç vücut direncine katkı sağlıyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, ramazan ayında sağlık ve beslenmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Günlük hayatın koşuşturmasında bir türlü düzene koyamadığımız beslenme alışkanlıklarımızdan tutun da obezite başta olmak üzere tokluğun getirdiği pek çok hastalığa karşı tutumumuza kadar birçok etkenle mücadelemizde her yıl bizi ziyaret eden bir müfettiştir ramazan." diyen Erdöl, ramazanda oruç tutmanın sağlığa etkilerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Erdöl, bu konuda kanıta dayalı olmayan yorumların dikkate alınmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hekimler, oruç tutulan dönemde kişinin açlık ve ilaç eksikliğinin sağlığa etkilerini değerlendirmektedir. Bu nedenle, sağlıklı bir kişinin oruç tutarken herhangi bir şey yememesi, içmemesi ya da ilacını almamasının zarar verip vermeyeceği sorularına bilimsel kanıtlara dayalı olarak cevap vermek durumundayız.

Oruç tutmak, sağlıklı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Hatta yapılan bilimsel çalışmalar, üç günlük orucun yaşlı insanlarda bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara direnci artırdığını göstermiştir. Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi, 'hücrelerin yenilenmesi için yaşlı hücrelerin parçacıklarının imha edilmesinin gerektiğini, bunun da uzun süre aç kalarak mümkün olduğunu' belirttiği teziyle, 2016 yılında Nobel Tıp Ödülü'nü almıştır."

Rahatsızlığı bulunan kişiler açısından da oruç tutulmasının sağlığa etkilerinin ele alınması gerektiğinin altını çizen Erdöl, şunları söyledi:

"Hastalığı nedeniyle sık aralıklarla yemek yemek zorunda olan veya ilaç kullananların durumu elbette sağlıklı insanlar gibi değerlendirilmemeli. Bu tip hastalığı olan kişiler haricinde normal bireylerde orucun insan sağlığına zarar vermediği, bilakis hastalıklara karşı direncini artırdığı kabul edilmektedir. Dünya tıp otoriteleri ve bilimsel kaynaklar bu yönde görüş bildirmektedir, aksi yönde görüş bildiren bilimsel kaynak yok sayılır."

Vücut direncine katkı

Bilimsel anlamda orucun, Kovid-19 dahil pek çok etkene karşı vücudu daha dirençli hale getirdiğinin aşikar olduğuna dikkati çeken Erdöl, şunları kaydetti:

"Özetle, tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle ameliyat geçirenler, mutlaka sık aralıklarla beslenmesi gereken hastalar, kanser rahatsızlığı bulunanlar, organ veya kemik iliği nakli olanlar, sık aralıklarla ve devamlı ilaç kullanmayı gerektiren ağır kalp, böbrek, karaciğer hastaları, ağır diyabetliler, ağrılı hastalıklarına bağlı ilaç kullanması gerekenler, mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen tüberküloz ve diğer ateşli hastalıkları olanlar gibi kronik hastalıkları bulunanlar hekim tavsiyesiyle oruç tutmayabilir."

Prof. Dr. Erdöl, Kovid-19 ile mücadele kapsamında cuma namazları ve teravihleri kılmak için camilerin açılmayacak olmasını, halk sağlığının korunması bakımından takdire şayan bir karar olarak gördüğünü dile getirdi.

Kaynak: AA

 

Haber Ara