Dolar

32,5661

Euro

34,7205

Altın

2.494,01

Bist

9.524,59

'Ortadoğu halklarına göre etkisini en çok artıran ülke: Türkiye'

ABD merkezli araştırma kuruluşu Pew'un araştırmasına göre Ortadoğu'da yaşayanlar Türkiye'yi en çok etkisini artıran ülke olarak görüyor. Ayrıca Lübnan, Tunus ve Ürdün gibi ülkelerde hem Türkiye hem de Erdoğan çok popüler.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-12 13:30:21

'Ortadoğu halklarına göre etkisini en çok artıran ülke: Türkiye'

BBC Türkçe'nin haberine göre ABD merkezli araştırma kuruluşu Pew Research Center'ın Ortadoğu'da yürüttüğü bir çalışmadan, bölge halklarının Türkiye'yi "bölgede en çok etkisini artıran ülke" olarak algıladığı sonucu çıktı.

EN YÜKSEK OLUMLU ALGIYA SAHİP LİDER ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bölgede en yüksek olumlu algıya sahip lider. Türkiye'nin yanı sıra ABD ve Rusya da Orta Doğu'daki etkinliğini artıran ülkeler arasında. Pew, "Genel olarak bölgedeki siyasi liderlere bakış negatif. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bir istisna olarak öne çıkıyor" diyor.

ERDOĞAN'A EN OLUMLU BAKIŞ LÜBNAN'DA

Yapılan kamuoyu yoklamasında verilen cevapları puanlayan Pew, Erdoğan'a bakışın en olumlu olduğu ülkenin yüzde 66 ile Lübnan olduğunu aktarıyor. Lübnan'ı yüzde 59'la Tunus takip ediyor.

ERDOĞAN'IN EN OLUMSUZ ALGILANDIĞI ÜLKE: İSRAİL

Erdoğan'ın en olumsuz olarak algılandığı ülke ise yüzde 15'le İsrail.

TUNUS'TAKİ OLUMLU BAKIŞ YÜKSELDİ

Pew, özellikle Ürdün ve Tunus'ta Erdoğan algısının göre iyileştiğini söylüyor ve "Erdoğan'a bakışta Tunus'ta 2014'e göre yüzde 10'luk yükseliş var. Ürdün'de ise 2015'e göre yüzde 7'lik bir çıkış yaşandı" diyor.

5_2

TÜRKLER NE DÜŞÜNÜYOR?

Türkiye'de ise bölgedeki siyasi liderlere bakış genellikle olumsuz.

EN DÜŞÜK ORAN NETANYAHU İÇİN

Ankete Türkiye'den katılanlar arasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yüzde 7 ile en düşük orana sahipken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi yüzde 12 oranında kalıyor.

EN OLUMLU ALGI: KRAL SELMAN 

Araştırmaya Türkiye'den katılanların en olumlu algıladığı lider ise yüzde 23'le Suudi Arabistan Kralı Selman.

TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU ETKİNLİĞİ

Araştırmada incelenen bir diğer konu ise ülkelerin Orta Doğu'da 10 yıl öncesine kıyasla ne derece etkin olduğu. Bölgede Türkiye'nin etkisinin artığını düşünenlerin oranı ortalamada yüzde 63 seviyesinde. Bu oran incelenen diğer ülkeler arasında en yüksek oran.

2_4

Türkiye'nin etkisinin artığını en çok düşünler ise yüzde 76'yla Ürdünlüler.

Netanyahu dibi gördü

Pew araştırmasına göre Orta Doğu'nun 'en sevilmeyen lideri' İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu.

Araştırmaya Türkiye'den katılanların yüzde 79'u Netanyahu hakkında olumsuz görüş bildirirken, olumlu görüş verenlerin oranı yüzde 7'de kaldı.

Ancak artaştırma kapsamındaki diğer ülkelerde Netanyahu konusundaki görüşler daha da kötü.

Ürdün'deki katılımcıların yüzde 96'sı, Lübnan'daki katılımcıların ise yüzde 99'u Netanyahu hakkında olumsuz görüş bildiriyor.

 

Haber Ara