Dolar

32,5976

Euro

34,7500

Altın

2.497,65

Bist

9.524,59

Orhan Çekiç kimdir?

Türk tarihçi akademisyen Orhan Çekiç. Orhan Çekiç kimdir? İşte Orhan Çekiç'in biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-30 01:11:48

Orhan Çekiç kimdir?

Orhan Çekiç 1943 yılında İskenderun'da doğdu. İlk ve Ortaokulu İskenderun'da, liseyi Burdur'da bitirdi. 1966 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden, İdare ve Siyaset Bölümünden mezun oldu. Marmara Üniversitesi'nde Yüksek Lisans ve Doktora yaptı.

İş hayatına Japonya Büyükelçiliği'nde Kültür Ataşe Yardımcısı olarak başladı. Daha sonra özel teşebbüse geçerek, IBM ve ITT gibi uluslar arası şirketlerde üst düzey yönetici olarak görevler yaptı. Medya sektörüne geçerek, Sabah, Milliyet, Akşam gibi gazetelerde yöneticiliklerde bulunan Çekiç BEST FM'de 40 hafta süreyle, “Atatürk'ün Yolunda Bir Arpa Boyu” canlı yayın programında Kurtuluş Savaşı'nı anlattı.

Orhan Çekiç  40 yıldan bu yana Cumhuriyet tarihine ilişkin araştırmalarını aralıksız sürdürüyor, dizi konferanslarında, hazırlayıp sunduğu TV programlarında,  Türk Yakın Çağ Tarihi'ni, Cumhuriyetin Kazanımları'nı, Kurtuluş Savaşı' nı, Atatürk'ü ve devrimlerini anlatıyor.Akşam Gazetesi için, “Son Üç Yüz Gün”, “Cumhuriyet'e Giden uzun İnce Yol”, “Büyük Taarruz” gibi diziler yazdı. “Kurtuluş Savaşı” Gazetesi'ni yayınladı.

Orhan Çekiç'in İlk Şiir kitabı “Prangalı Özlem”, 1972 yılında yayımlandı.

2007 yılında “İmparatorluktan Cumhuriyete Türk Kurtuluş Savaşı Belgeseli”, “Mondros'tan İstanbul'a”, “Samsun'dan Erzurum'a”,”Sivas'tan Ankara'ya” Cumhuriyet Kitapları tarafından yayınlandı.

“Ermeni Sorunu”, “ 19 Mayıs- Devrime İlk Adım”, “Rejimin Adı Cumhuriyet”,”Kaybettik: 10 Kasım” gibi belgesel gazeteler yayımlayan Orhan Çekiç EXPO TV'de, “Beni Hatırlayınız. Gazi Mustafa Kemal.” Programını 80 hafta süreyle hazırlayıp sundu. Çekiç ayrıca TEKNOLOJİ TELEVİZYONU'nda 60 hafta boyunca, “Konuşan Tarih” programını hazırladı ve sundu, 

Orhan Çekiç hala  T.C. Maltepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanlığını ve T.C. Maltepe Üniversitesi Atatürk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürütüyor. 

Orhan Çekiç evli ve iki çocuk sahibi. 

Haber Ara