Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Örgüt tekrar canlandı: İrlanda'da gazeteci cinayetini 'Yeni IRA' üstlendi

Kuzey İrlanda'da öldürülen gazeteci Lyra McKee cinayetini 'Yeni IRA' üstlendi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-23 09:45:53

Örgüt tekrar canlandı: İrlanda'da gazeteci cinayetini 'Yeni IRA' üstlendi

The Irish News gazetesine açıklama gönderen örgüt, 29 yaşındaki gazetecinin ailesinden ve dostlarından özür dileyerek "düşman güçlerin yanındayken" vurulduğunu açıkladı. Lyra McKee, Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentindeki protesto gösterilerini izlerken başından vurularak öldürülmüştü. McKee öldürüldüğü sırada bir polis aracının yanındaydı.

Gösteriler sırasında polis ve göstericiler arasında çatışma çıkmış; Derry Emniyeti polislere en az 50 molotof kokteyli atıldığını, maskeli ve silahlı bir kişinin de protestolar sırasında ateş açtığını söylemişti.

88_8

TERÖR KAPSAMINDA SORUŞTURULUYORDU

Kuzey İrlanda Emniyet Müdürlüğü, Lyra McKee'nin ölümüyle ilgili olarak "terör saldırısı" soruşturması başlatıldığını açıklamıştı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, McKee cinayetinin "şok edici ve akıl dışı" olduğunu söylemiş ve gazeteci için "Büyük bir cesaretle görevini yaparken hayatını kaybetti" demişti.

YENİ IRA

Yeni IRA, Kuzey İrlanda ve İngiltere'de aktif bir paramiliter örgüt. Amacının Kuzey İrlanda'daki Birleşik Krallık hakimiyetini sonlandırmak ve Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti'ni birleşmesini sağlamak olduğunu söylüyor. Örgütün kökeni, 1997'deki ateşkesi reddeden ve kendisini "Gerçek IRA" olarak adlandırmaya başlayan yapılanmaya dayandırıyor. Gerçek IRA ve daha küçük ölçekli Cumhuriyetçi örgütler bir araya gelerek "Yeni IRA" olarak tanımlanmaya başlamıştı. Yeni IRA son olarak Mart ayında Londra ve Glasgow'da bazı yerlere bombalı paketler göndermişti. Bombaların gönderildiği adresler arasında Glasgow Üniversitesi, Heathrow Havalimanı ve Waterloo Tren İstasyonu da vardı.

Haber Ara