Dolar

32,5154

Euro

34,8500

Altın

2.429,09

Bist

9.645,02

Orban, Türkiye'ye yardım fikrine karşı çıkıyor

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye'ye 3 milyar avro yardım fikrine karşı çıkıyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-12 17:13:47

Orban, Türkiye'ye yardım fikrine karşı çıkıyor

AA'nın haberine göre, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin (AB) Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'ye yapmayı planladığı 3 milyar avro yardım fikrini olumlu bulmadığını söyledi.

Malta'nın ev sahipliği yaptığı 2015 Valletta Sığınmacı Zirvesi'ne katılan Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa'daki sığınmacı krizi ile ilgili Macar M1 kanalına açıklamalarda bulundu.

'İyi bir fikir değil'

Orban, Türkiye'ye verilmesi planlanan 3 milyar avroluk yardım konusuna değinerek, ''Türklere 3 milyar avro verilmesinin kesinlikle iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum. Eğer Yunanlılar kendi güney sınırlarını korumaya istekli değillerse bu para kendi sınırlarını güçlendirmeleri için Bulgaristan ve Makedonya'ya verilmeli'' dedi.

AB üyesi 28 ülkenin temsilcilerini bir araya getiren toplantıda, Türkiye'den ne istenildiğinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirten Orban, ''Macaristan'ın duruşu; AB, Türkiye ile masaya otururken Türkiye'nin bu hususta kurtarıcı olduğu izlenimi vermemeli. AB, önce kendi savunma hattını inşa etmeli. Türkler olmadan da kendimizi koruyabilmeliyiz. Eğer bunu yaparsak Türkiye ile anlaşma daha kolay olur'' ifadelerini kullandı.

Orban ayrıca Visegrad Grubu ülkelerinin (Macaristan, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti) sığınmacı krizi dolayısıyla Yunanistan'a polis ve sınır koruma görevlisi yollayacağını bildirerek, ''Sığınmacı dalgasını Yunanistan'ın güney sınırlarında durdurabilmek için Vişegrad Dörtlüsü 300'den fazla polis ve sınır koruma görevlisi yollayacak'' diye konuştu.

Vişegrad Grubu ülkelerinin, sığınmacı akınını durdurmak için kurulan fonlara da ortak katkı sağlayacağını ifade eden Orban, ''Vişegrad Grubu ülkeleri aralık ayında Prag'da bir araya gelecek. Bu toplantıya Güney Kore Devlet Başkanı da katılacak. Toplantıda ayrıca İngiltere'nin, AB'ye sunduğu reform önerilerini de tartışacağız'' dedi.

Haber Ara