Dolar

32,4751

Euro

34,9511

Altın

2.436,04

Bist

9.716,77

OPCW, kimyasal silah uzmanları Türkiye'ye gönderildi

Reuters’in haberine göre, gönderilen uzmanlar numune toplayacak ve saldırının kurbanlarıyla görüşecek, topladıkları veriler ışığında saldırıda kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını tespit edecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-13 13:51:16

OPCW, kimyasal silah uzmanları Türkiye'ye gönderildi

Saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğinin tespit etmek ise Lahey merkezli OPCW'nin yetkisi içine girmiyor. OPCW'nin araştırma sonuçları 3-4 hafta içinde çıkması bekleniyor. Bu sonuçlar BM ile OPCW'nin ortak oluşturduğu soruşturma komitesine iletilecek. Bu komite, kimyasal silah saldırısında rol alan birey ya da kurumları tespit etmekle görevlendirilecek. Ortak soruşturma komitesi, daha önce yürüttüğü çalışmada, Suriye'de zehirli Sarin, Klor ve Hardal gazlarının kullanıldığı; rejimin klor gazı, IŞİD'in de Hardal gazı kullandığını belirlenmişti.

REJİM VE RUSYA REDDEDİYOR

İdlib'in Han Şeyhun bölgesinde 4 Nisan'da gerçekleşen saldırıda yaklaşık 100 kişi ölmüş, en az 400 kişi de yaralanmıştı.

Muhalifler, saldırıda zehirli gaz kullanıldığını söylemiş, Türkiye'de yapılan otopsinin sonuçları da bu iddiayı doğrulamıştı. Ancak rejim kimyasal silah envanterinin olmadığını öne sürmüş, Rusya da saldırının muhaliflerin kimyasal silah depolarının rejim tarafından hedef alınması sonucunda gerçekleştiğini iddia etmişti.

ABD, kimyasal saldırıya yanıt olarak rejime ait bir hava üssüne 7 Nisan'da yaklaşık 60 füze fırlatmıştı.

Haber Ara