Dolar

32,3675

Euro

34,9615

Altın

2.325,69

Bist

9.125,29

Op. Dr. Mustafa Behram : 'Gebelikte şeker testi yaptırmak zorunda mıyım?' Sorusuna yanıt verdi

Op. Dr. Mustafa Behram, kadınlarla ilgili merak edilen 'Gebelikte şeker testi yaptırmak zorunda mıyım?' sorusuna yanıt verdi. Gebelikte şeker testi yapılmalı mı sorusu öteden beri sorulagelen önemli bir soru. Peki, bu konuda uzmanlar ne diyor?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-15 15:15:10

Op. Dr. Mustafa Behram : 'Gebelikte şeker testi yaptırmak zorunda mıyım?' Sorusuna yanıt verdi

Op. Dr. Mustafa Behram konuyla ilgili “Gebe kaldığımız andan itibaren vücudumuzda bazı fizyolojik değişimler meydana gelir. Altta yatan hastalığımız yok ise vücudumuz bu fizyolojik değişime sorunsuz uyum sağlar. Gebelik döneminde gerek anne gerekse bebek açısından hayati öneme sahip şeker metabolizması da bu fizyolojik değişimlerden biridir.” İfadelerini kullandı.

Op. Dr. Behram “Obezite, ileri yaş, iri bebek bebek öyküsü, birinci derece akrabalarda veya daha önceki gebeliklerde gestasyonel diabet, (gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı) öyküsü gibi risk faktörlerinin varlığı durumunda şeker tarama testi kesinlikle yapılmalıdır. Hatta bu gibi riskli durumların varlığında şeker tarama testi daha erken haftalarda yapılmalıdır. Gebelik döneminde anne adayında var olan şeker yüksekliği maalesef anne ve bebek hayatını tehlikeye sokmaktadır.” Diyor.

Op. Dr. Mustafa Behram “Şeker tarama testi 50 gr şeker ile yapılmakta olup ortalama 2 dilim baklavaya denk gelmektedir. Maalesef ki popüler olmak ve dikkat çekmek uğruna medyada çıkıp gebelikte şeker testi yaptırmanın bebeğin ileri ki yaşlarda şeker hastası olabileceğini söyleyen hocalarımız ve bunun doğru olmadığı hatta bu demeçleri nedeni ile bazı cezai yaptırımlar uygulanmak zorunda kalındı.

Risk faktörünüz varsa gebelikte şeker testini yaptırmak zorundasınız ve yapılmış olan bu test ne anne karnında ki bebeğe nede anneye en ufak zararı yoktur. Unutmayalım ki gebelik döneminde fark edilmeyen şeker hastalığı anne ve bebeği hayati tehlikeye sokabilecek durumlara düşürebilir.” İfadelerini kullandı.

VİDEO HABER

Alman gazetecinin 'soykırım belgesi' sorusu BM yetkilisini sinirlendirdi

Haber Ara