Dolar

32,3119

Euro

35,0621

Altın

2.278,19

Bist

8.994,47

Ontario Parlamentosu, sözde ‘Pontus Soykırımı’nı tanımaya hazırlanıyor

Yunanistan-Kanada Kongresi’nin, sözde ‘Pontus Soykırımı’nın yasal olarak tanınması için bir teklifin Rum asıllı Kanada Milletvekili Aris Babikian tarafından Kanada’nın en büyük eyaleti olan Ontario Parlamentosu’na sunulduğu bildirildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-27 15:27:03

Ontario Parlamentosu, sözde ‘Pontus Soykırımı’nı tanımaya hazırlanıyor

Ermeniler'den sonra Yunanlılar da harekete geçti. Yunan Parlamentosu'nun 1994 yılında aldığı bir kararla, 19 Mayıs tarihini, ‘Pontus Soykırımı Günü' ilan etmesinden sonra, Yunanlılar şimdi de ‘sözde soykırımı, uluslararası boyutta tanıtmak için çalışmalarına aralıksız sürdürüyor. Yunanistan-Kanada Kongresi, sözde ‘Pontus Soykırımı'nın yasal olarak tanınması için bir teklifin Rum asıllı Kanada Milletvekili Aris Babikian tarafından Kanada'nın en büyük eyaleti olan Ontario Parlamentosu'na sunulduğu belirtiliyor.

ATİNA'DA BİR ARAYA GELDİLER

Yunanistan'da Karadeniz Rumları tarafından oluşturulan sözde “Pontus Soykırımı” heyeti üyeleri Kostas Tsilfidis, Nikos Hristoforidis ve Panagiota Ammanatidou ile Atina'da bir araya gelen Rum asıllı Kanada Milletvekili Aris Babikian bu konuyu enine boyuna görüştükleri ve atılması gereken adımların üzerinde görüş birliğine vardıkları belirtiliyor.

Yunanistan'da oluşturulan Sözde “Pontus Soykırımı” heyeti üyeleri Kostas Tsilfidis, Nikos Hristoforidis, Panagiota Ammanatidou ve Pontus asıllı milletvekili Aris Babikian'ın da katılımıyla 7 Nisan tarihinde Federal Milletvekili Julie Dubrovin ile bir toplantı gerçekleştirdiler.

Türklerin Doğu Karadeniz'de , Rumlara soykırım yaptığı iddiaları bugüne kadar sadece ABD'de New Jersey ve Güney Carolina eyalet senatolarından geçirilmişti. Avustralya, Almanya, Hollanda, Avusturya ve Fransa gibi ülkelerin de sırada olduğu biliniyor.

‘SÖZDE PONTUS SOYKIRIMI' NEDİR?

Türkiye tarafından reddedilen ve gerçeklerle örtüşmediği ileri sürülen Sözde Pontus kırımı veya Rum kıyımının, I. Dünya Savaşı esnası ve sonrasında Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yaşanan, hükûmetin ülkedeki Rum nüfusa karşı uyguladığı politikayla başlayan kırım olduğu ileri sürülüyor. Bu politika çerçevesinde çeşitli katliamlar, ölümüne sürgünler ve mezalimlerin gerçekleştirildiği öne sürülüyor.

KANADA TARAFINDAN
TANINAN SOYKIRIMLAR

Aşağıdaki soykırımlar, Ontario Yasama Meclisi veya Kanada Parlamentosu tarafından tanınmıştır:

1915 Ermeni Soykırımı.
1932 ve 1933'teki Ukrayna Holodomor Kıtlığı.
1937 ve 1938'deki Nanjing Katliamı.
1941'den 1945'e kadar Yahudi Halkına Karşı Holokost.
1994'deki Ruanda (Tutsi) Soykırımı.
1978'den 1989'a kadar Kampuchea'daki Komünist Vahşiler.

Ontario, aşağıdaki topluluklara karşı işlenen soykırımları tanımaktadır:

Pontian 1915'te Yunanlılar.
1915'te Süryaniler-Keldani-Süryaniler.
IŞİD kapsamında 2014'ten 2017'ye kadar Irak'taki Yezidiler.
IŞİD kapsamında 2014'ten 2018'e kadar Irak ve Suriye'nin Hıristiyan nüfusları.
Tamilce Sri Lanka'daki insanları konuşuyor.
Rohingya Müslümanları.

Kanada Avam Kamarası, 24 Nisan 2015'te, Nisan'ı soykırım anma, kınama ve önleme ayı olarak belirlemişti.

Haber Ara