Dolar

32,5077

Euro

34,7725

Altın

2.424,18

Bist

9.724,84

'Online alışverişte günlük ürün siparişleri arttı'

n11.com Üst Yöneticisi Won Yong:- 'n11.com sepetlerinde elektronik ürünlerin yanı sıra artık günlük ürünleri de sıkça görüyoruz. Bu, Türk kullanıcısının e-ticarete ne kadar yakınlaştığını göstermenin yanı sıra artık birçok şeyi online almayı tercih ettiğimizi gösteriyor'- 'Kullanıcılar, gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-02-03 11:06:36

'Online alışverişte günlük ürün siparişleri arttı'
EDA TOPCU - n11.com Üst Yöneticisi (CEO) Won Yong, "n11.com sepetlerinde elektronik ürünlerin yanı sıra artık günlük ürünleri de sıkça görüyoruz. Bu, Türk kullanıcısının e-ticarete ne kadar yakınlaştığını göstermenin yanı sıra artık birçok şeyi online almayı tercih ettiğimizi gösteriyor." dedi.

Won Yong AA muhabirine yaptığı açıklamada e-ticaret pazarının geçtiğimiz yıl performansı ve tüketici eğilimlerinde oluşan trendlere ilişkin bilgi verdi.

Türkiye e-ticaret pazarının 2017 yılında büyüme ivmesini devam ettirdiğine işaret eden Yong, yılın yüzde 25-30 büyüme ile kapatılacağı öngörüsünü paylaştı. Won Yong, 2018'de de benzer bir büyüme oranı görüleceğini, dolayısıyla 2017 yılının e-ticaret anlamında olumlu olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"2018'in yine sektörel anlamda olumlu geçeceğini söyleyebiliriz. 2018 yılında sektörde yine çift haneli büyüme rakamlarını göreceğimizi, e-ticaretin hız kesmeden büyümeye devam edeceğini öngörüyoruz. Ancak, Türkiye'de e-ticaret hızla büyümeye devam etse de e-ticaretin toplam perakendeden aldığı pay henüz yüzde 3,5 seviyesinde. E-ticaret güçlü bir potansiyele ve gelişim alanına sahip. Bu gelişim alanındaki fırsatları doğru şekilde değerlendirdiğimiz takdirde e-ticaret sektörümüzün ekonomide hak ettiği payı alacağına inanıyoruz.

Türkiye e-ticaretinin büyümesinin en önemli kriterinin KOBİ'ler olduğunu düşünüyoruz. n11.com olarak faaliyete geçtiğimizden bu yana geçen dört buçuk yılda 80 bini aşkın kayıtlı mağaza, 10,3 milyon üye, açıldığımız günden bu yana satılan 55,7 milyon ürün ve 1,9 milyar toplam ziyaret rakamıyla liderliğimizi korumaya devam ediyoruz. 4,5 senede yaratılan 2 milyar dolara yakın ticaret hacmimiz ise ekonomiye kazandırdığımız, özellikle KOBİ ağırlıklı üreticilerin oluşturduğu ticaret hacmidir."


- "Bilgisayar üzerinden ziyaretler yüzde 36'ya düştü, mobil yüzde 61'e çıktı"


Önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde n11.com olarak yüzde 100 büyüme hedefleri bulunduğunu dile getiren Won Yong, "Türkiye'deki e-ticaret hareketliliğinin devam edeceğini, önümüzdeki dönemde e-ticaretin, toplam perakende hacmi içerisinde hak ettiği yere ulaşacağına inanıyoruz. E-ticaret sektörü Türkiye ekonomisinin belkemiği KOBİ'lerin e-ticarete dahil olmalarıyla gelişmeye ve büyümeye devam edecektir." ifadelerini kullandı.

2017 yılında tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarına değinen ve kullanıcıların geçtiğimiz yıl "Kitap" kategorisine yoğun ilgi gösterdiğine işaret eden Won Yong, okurların artık kitabını da online satın aldığını söyledi. n11.com sepetlerinde elektronik ürünlerin yanı sıra artık günlük ürünlerin de sıkça görüldüğüne dikkati çeken Won Yong, şunları anlattı.

"Bebek bezi, ayakkabı, market ürünleri, deterjan, parfüm gibi farklı kategoriden ürünleri de artık internetten almayı tercih ediyoruz. Bu, Türk kullanıcısının e-ticarete ne kadar yakınlaştığını göstermenin yanı sıra artık birçok şeyi online almayı tercih ettiğimizi gösteriyor. Bunun yanı sıra kullanıcıların birkaç sene önceye kıyasla artık masaüstü bilgisayarlar yerine mobil alışverişe eğildiğini gözlemliyoruz.

Kullanıcılar gün içerisinde ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve 3 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. TV karşısında geçirilen vakit ise artık ortalama 2 saat. Türkiye'nin web trafiğine göre, bilgisayar üzerinden ziyaretlerin gerileyerek yüzde 36'ya düştüğünü, mobil trafiğin ise artarak yüzde 61'e çıktığını görüyoruz. Bu durum Türkiye'de web trafiği konusunda mobilin ne derece önemli olduğunu gözler önüne seriyor."

Won Yong, n11.com trafiğinin yüzde 70'e yakınının mobilden geldiğini aktararak, dijital dünyada bu yüzdenin her geçen gün artarak devam edeceğini söyledi.

Dünyada devam eden dijitalleşme paralelinde, bu trendin e-ticaretteki öncüsü olmak üzere n11.com'da inovasyon ve teknoloji odaklı stratejiler oluşturmaya ve uygulamaya devam ettiklerini bildiren Won Yong, "Kararlarımızı da bu dönüşümün getirdiği fırsatları değerlendirerek veriyoruz." dedi.


- "Marka yatırımlarımıza devam edeceğiz"


Kurda yaşanan artışın tüketiciye etkisini değerlendiren Yong, global ekonomide gözlenen yeni denge arayışlarının, Türkiye üzerinde de etkisini devam ettireceğini anlattı.

Yong, "Bu çerçevede dövizde yukarı yönlü seyreden trend, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkili olacak. İzliyor, yatırım ve stratejik planlarımızı buna uygun şekilde uyguluyoruz. Tüketiciler açısından markanın sunduğu değer ve markaya duyulan güvenin öneminin arttığını da biliyoruz. n11.com olarak e-ticaretin güvenli adresi olmaya devam edecek, marka yatırımlarımıza devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Haber Ara