Dolar

32,4960

Euro

34,7352

Altın

2.496,67

Bist

9.487,33

Önder'den silahsızlanma açıklaması

İmralı heyeti adına basın toplantısı düzenleyen HDP'li Sırrı Süreyya Önder, çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-12 12:46:42

Önder'den silahsızlanma açıklaması
Ajansların haberine göre, Önder, Öcalan'ın PKK'ya yapacağı bir silahsızlanma çağrısı için de "Hükümet ve devlet sorumluluklarını yerine getirirse, biz zaten bunun eşiğindeydik. Sayın Öcalan bu sağlanan mutabakat ışığında 'İzleme heyeti buraya geldiği gün ben silahsızlanma kongresi için tarih vereceğim ve çağrı yapacağım' dedi. Bunu duyunca hükümet o masayı devirdi." ifadelerini kullandı.
 
Önder bu iddiasıyla ilgili olarak da "Sayın Akdoğan ya da Başbakan çıksın desin ki, 'Hayır Öcalan öyle demedi.' Tutanakları devletin elinde var" diye konuştu.
 
Önder konuşmasını şöyle sürdürdü: 
 
"Eğer o izleme heyetine Cumhurbaşkanı tarafından bu ne denmeseydi, üstelik çoğu da hükümete yakın insanlardı, o insanlarla beraber biz İmralı'ya gitseydik, Öcalan bu çağrıyı yapacaktı. Öcalan ciddi bir insandır. Yarın bu mekanizmalara işlerlik kazanırsa yarın bunu yapacağını düşünüyoruz." 
 
İZLEME HEYETİ TARTIŞMASI
 
"Hükümet konuştuğumuz her şeyi yadsıyan bir tutum içine girdi. Bir tanığı olmadan böyle bir ciddi adım atılabilir mi? Tanık niye olur? Gerçeklerin bilinmesi için. Niye itiraz edersiniz? Gerçeklerin bilinmesini istemediğiniz için...
 
"Bir izleme heyeti gelir, yapacağı şey olana bitene tanıklık, hakemlik etmektir. Biz kendimize güveniyoruz. Barışa dönük arzumuzda kararlıyız, ısrarla hükümet ile zamanında mutabık kaldığımız izleme heyetinin devreye girmesini istiyoruz. Gidemezsek onu kabul etmiyoruz. Çağrıyı yapacak olan orası. Biz bu zemini oluşturduk."
 
"CUMHURBAŞKANI İTİBARSIZLAŞTIRDI"
 
"Bu 2.5 yıllık süreç Sayın Öcalan'ın büyük bir kararlılık koyarak geliştirdiği demokratikleşme perspektifiyle bugüne geldi. Bu hafızayı yok saymıyoruz, kimsenin sıfırlamasına da izin vermeyeceğiz. Çok şey konuşuldu, ama sezimle birlikte ne yapacağını bilememe haliyle bu süreç bizzat sayın cumhurbaşkanı tarafından itibarsızlaştırıldı. Masa devrildi fakat Türkiye halkları bu seçim sonuçları ile o masayı tekrar dört ayağının üzerine oturttu. Verdiği oylarla da barış sürecinin mimarının, teminatının kimler olduğunu mühürledi. Seçim sonuçlarını herkes bu gözle okuyabilir."
 

Haber Ara