Dolar

32,3669

Euro

34,9585

Altın

2.324,59

Bist

9.079,97

Önce İngilizler şimdi Amerikalılar: Musul'da yüzyıllık kart

Musul operasyonunda Bağdat hükümeti ile birlikte hareket edecek ancak adı pek duyulmamış ABD destekli bir grup daha var: Süryani birlikleri.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-16 17:11:50

Önce İngilizler şimdi Amerikalılar: Musul'da yüzyıllık kart

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Ninova Vadisini Koruma Birliği (NPU) adı verilen Musul Süryani birliği, 2014 yılında Süryani Demokratik Hareketi tarafından kuruldu.

NPU, 2016 yılının Mart ayında Bağdat hükümeti tarafından yürütülen Ninova Bağımsızlık Operasyonu Komutası'na katıldığını açıkladı.

Bağdat hükümeti tarafından Ninova vadisinde operasyon yapmasına izin verilen tek Süryani birliğini olduğunu söyleyen NPU, unsurlarının tamamen yerel halktan oluştuğunu iddia ediyor.

Bu yapılanma, amacını IŞİD'i yenerek Musul düzlüklerini ve diğer "işgal edilmiş" alanları özgürleştirmek olarak belirtiyor.

IKBY'DEN BAĞIMSIZ BAĞDAT'A BAĞLI SÜRYANİ EYALETİ

2016 yılındaki birleşme ile Bağdat hükümetine bağlı olduğunu açıkça gösteren ve her fırsatta Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ni eleştirmeye ve suçlamaya devam ediyor.

NPU, IŞİD Musul'u işgalinden 2 hafta önce Kürt Peşmerge güçlerinin Ninova vadisindeki Hıristiyan halkın elinde bulundurduğu silahları aldığını ve Süryani ve Keldanileri işgal karşısında savunmasız bıraktığını iddia ediyor.

Kuruluş manifestosunda nihai hedefleri arasında NPU,  IKBY'den bağımsız ve Irak hükümetine bağlı bir Süryani eyaleti kurmak olduğunu belirtiyor.

Manifestoda Süryanilerin, IKBY ile tüm bağlarını kopartıp Irak Hükümeti'nin özgür ve bağımsız vatandaşları haline geldiklerinde potansiyellerinin farkına varacakları söyleniyor.

NPU bünyesinde bulunan İngiltere vatandaşı Süryani John Michael  ise Catholic Herald'a verdiği röportajda  "Burası bizim son savunma hattımız. Eğer başarısız olursak Irak'ta Hıristiyanlık bitecek" açıklamasında bulunuyor.

MALİ KAYNAK VE EĞİTİM ABD'DEN

NPU dahilinde bulunan güçlerin sayısı tam olarak tespit edilemese de yaklaşık 500'ü aktif eğitim altında toplam 3 bin 500 kişinin Musul operasyonuna hazırlandığı belirtiliyor.

NPU'nun 330 kişilik çekirdek taburuna, ABD'nin askeri akademisi West Point'in eski eğitmenlerinin grup çavuşlarından üst düzey askeri yetkililere kadar tüm askerlere özel eğitimler verildiği aktarılıyor.

NPU'nun mali kaynağı başta merkezi ABD'nin California eyaletinde bulunan "American Mezopotamian Organization", Avustralya ve İsveç'ten sağlanıyor.

American Mezopotamian Organization'un kuruluş amacı "NPU'ya mali kaynak sağlamak" ve "Ninova vadisindeki Süryani anavatanını özgürleştirmek" olarak belirtiliyor.

1919'DA İNGİLTERE AYNI KARTI KULLANMIŞTI

1919 yılında Musul'da sıkışan ve bölgedeki  Kürt aşiretlere karşı cephe savaşı yürüterek başarı elde edemeyen İngilizler, bölge Süryanilerinden  bir paralı birlik oluşturdu.

Bu Süryani birliği, Musul'daki aşiretlerle savaşarak sahada İngiliz hakimiyetinin Kürt aşiretler tarafından kabulünü sağlamaya çalıştı.

İngiliz uçakları, karada aşiretlerle çatışan Süryani birliğine havadan destek vermiş ve bölgede bir çok köyü bombalayarak ağır sivil kayıplarına sebep olmuştu. 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara