Dolar

32,5554

Euro

34,8730

Altın

2.423,28

Bist

9.722,09

Önce 'Filistin' diyen SYRIZA yönünü İsrail'e çevirdi

Seçim öncesi Filistin'e destek çağrıları yapan Yunanistan hükümeti yola İsrail'le işbirliği devam ediyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-07 09:14:55

Önce 'Filistin' diyen SYRIZA yönünü İsrail'e çevirdi

SYRIZA liderliğindeki Yunanistan hükümeti ile İsrail arasında askeri ittifak artarak devam ediyor. Çok yakında Yunan ve İtalyan askeri birlikleri İsrail semalarında görülecek. Geçen ay İsrailli helikopter pilotları Yunanistan'ın Olimpos dağlarında daha önce hiç yapılmamış 11 günlük bir savaş eğitimi aldı.

Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Önümüzdeki aylarda da Yunan helikopterleri İsrail'de eğitim görecek. Çok uluslu mavi bayrak çalışmasının bir parçası olarak Yunan savaş uçaklarının güney İsrail'e gideceği Yunan basınında da açıklandı.

İsrail Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada " İsrail — Yunan askeri işbirliği son yıllarda ivme kazanıyor. Karşılıklı uçuşlar 2016 yılında da devam edecek" denildi. Yunanistan Larissa Hava Üssü Komutanı Albay Dormitis Stephzanki " Biz İsrail ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ortak tarikatların her iki ülkenin güvenliğine katkıda bulunduğuna inanıyoruz" dedi.

Haziran ayında Haaretz gazetesi de İtalyan, Yunan ve ABD hava kuvvetlerinin ortak bir tatbikat yapacağını yazmıştı.

SEÇİM VAADİ FİLİSTİN'NE DESTEKTİ

SYRIZA  hükümeti, Mayıs ayında İsrail ile Yunanistan askeri personeline karşılıklı dokunulmazlık verdi. ABD ve İsrail arasında da olan benzer bir anlaşma Yunan askerleri için de uygulanmaya başladı. Askeri anlaşma Savunma Bakanı Panagiotis Kammenos tarafından hükümet adına imzalandı. Temmuz ayında Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmek üzere Kudüs'e gitmişti.

SYRIZA'nın seçimlerde kullandığı taahhüt ve slogan İsrail ile aralarındaki askeri işbirliğin kaldırılması ve Filistin devletinin kurulması için destek olmaktı. Önceki hükümet döneminde SYRIZA'nın parlamento grup başkanı olan ve yeni hükümette Denizcilik Bakan Yardımcılığı'na getirilen Thodoris Driças, kısa bir süre önce parlamentoya sunduğu önergede, Filistin'in devlet olarak Yunanistan tarafından tanınmasını ve bu konuda Filistin'e Avrupa Birliği çerçevesinde destek verilmesini istemişti.

 

Haber Ara