Dolar

32,5065

Euro

34,7791

Altın

2.423,31

Bist

9.706,06

OMV, Türkiye'ye dava açtı

Avusturya merkezli enerji şirketi OMV, Nabucco doğalgaz boru hattının iptalinde sorumlu olduğu iddiasıyla Türkiye'ye dava açtı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-31 16:13:36

OMV, Türkiye'ye dava açtı

Trend dergisinin haberinde, Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde (ICSID) açılan davada Türkiye Cumhuriyeti ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da suçlandığı iddia edildi.

OMV, TÜRK AKIMI'NDAN RAHATSIZLIK DUYDU

Türkiye'nin uzun süre desteklediği Nabucco projesinden çekilerek Rusya ile ‘Türk Akımı' doğalgaz hattı projesine imza atması, davanın gerekçesi olarak sunuldu.

OMV'nin iddiasına göre, Nabucco'yu hayata geçirmek için kurulan ‘Nabucco Gas International GmbH' şirketi, 177 milyon Euro zarar etti ve bunun 50 milyon Euro'su OMV'ya ait. Öte yandan planlama giderleri ve gaz taşıma bedellerinden dolayı da milyarlarca euroluk kayıp oluştuğu savunuldu.

AZERİ GAZI TÜRKİYE ÜZERİNDEN AVRUPA'YA TAŞINACAKTI

BOTAŞ'ın da ortak olduğu Nabucco projesi, Hazar Denizi'ndeki Azeri gazının Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Bulgaristan-Macaristan-Romanya-Avusturya güzergahı üzerinden Avrupa ülkelerine uzanacak 1.300 kilometrelik boru hattının inşaatını öngörüyordu.

Proje, yıllık 31 milyar metreküp gazın taşınması için tasarlanmıştı. Bu rakam, Avrupa Birliği'nin 2020'deki ihtiyacının sadece yüzde 5'ini karşılayacaktı.

İran, projenin en başında temel doğalgaz tedarikçisi olacaktı ancak nükleer programı ve Batı'nın uyguladığı yaptırımlar ile ilgili sorunlar nedeniyle projeden çıkarılmıştı.

Haber Ara