Dolar

32,3722

Euro

35,0096

Altın

2.323,69

Bist

9.079,97

Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davası

Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin 18 sanığın yargılanmasına devam edildi- Esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapan Terzi'nin emir astsubayı Kara: - 'Hain olduğunu bildirselerdi ben de gözümü kırpmadan onu öldürürdüm. Yanlış zamanda yanlış yerdeydim. Üst

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-09 18:28:21

Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin 18 sanığın yargılandığı davaya, esasa ilişkin mütalaaya karşı beyanların dinlenmesiyle devam edildi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki duruşma salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıklar ve avukatlarının yanı sıra şehit Halisdemir'in kardeşleri, olayda yaralanan Başçavuş İsmail Oğuz ile karargahta öldürülen Astsubay Nedim Şahin'in eşi Ayşe Şahin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM, Başbakanlık ve Milli Savunma Bakanlığının da aralarında bulunduğu müştekilerin avukatları katıldı.

Ömer Halisdemir'in ağabeyi Doğan Halisdemir, sanıklardan şikayetçi olduğunu, davaya katılmak istediğini söyledi.

Heyet, katılma talebini kabul etti.

Daha sonra söz alan duruşma savcısı, önceki celsede verilen mütalaayı tekrarladıklarını, sanıkların üzerine atılı suçlardan cezalandırılmalarını talep ettiklerini bildirdi.

Başbakanlık vekili avukat Alaaddin Varol, iddia makamının önceki celse açıkladığı mütalaaya katıldıklarını, sanıkların mütalaada istenen şekilde cezalandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Varol, sanıkların Türkiye Cumhuriyeti'nin birliğine kastettiklerini, milletin verdiği vergilerle alınan silahları millete doğrulttuklarını anlattı.

TBMM, Milli Savunma Bakanlığı avukatları da sanıkların mütalaaya göre cezalandırılmalarını istedi.

- Sanık savunmaları

Sanıklardan eski astsubay kıdemli başçavuş Cihat İbrahim Yörük, darbe girişiminden haberdar olmadıklarını, emir komuta zinciri içinde, üstlerinin emriyle Diyarbakır'dan Ankara'ya geldiklerini öne sürdü.

Kendilerine kanunlara aykırı emir verilmediğini savunan Yörük, kimseye silah doğrultmadığını, cebir ve şiddet uygulamadığını iddia etti.

Ankara'ya gelecek uçağa binmek için havaalanına giderken otobüste darbeyi öğrendiklerine dair iddiayı kabul etmeyen Yörük, "Otobüsteki televizyonda Sayın Başbakan'ın açıklamalarını dinledik. 'Kalkışma hareketi.' Aynen geçen ifade buydu. 'Buna darbe diyemeyiz.' dedi Sayın Başbakan. Biz bu tabiri ilk kez duyduk. Bize de terör saldırısı var diye verildi bu alarm. Darbeye iştirak için gelmedik. Bize emir bu şekilde geldi. Otobüste 'Bu, bir kalkışma hareketidir.' diye duyduk. Böyle olunca herhangi bir şeyden şüphelenmedik." diye konuştu.

Darbeci Semih Terzi tarafından özel seçildikleri iddiasını reddeden Yörük, davanın sanığı olmayan üstleri tarafından rastgele seçildiklerini öne sürdü.

- "Faaliyetlerini bilmem mümkün değil"

Semih Terzi'nin emir astsubayı sanık Ahmet Kara da darbe girişiminden önce Terzi'nin bazı faaliyetlerinden haberdar olduğu iddiasını kabul etmedi.

Terzi'nin Ankara'ya gelmek için anne ve babasının hastalığını mazeret olarak kullanmak istediğini iddianameden öğrendiğini savunan sanık Kara, Terzi ile Gökhan Şahin Sönmezateş arasındaki telefon görüşmesinden de haberdar olmadığını iddia etti.

Ankara'ya geleceklerini Diyarbakır'da uçağa bindikleri sırada Terzi'den öğrendiğini öne süren Kara, şu beyanlarda bulundu:

"Normalde Terzi'nin bunu iki gün önceden söylemesi gerekiyordu. Semih Terzi, Ankara'ya gidişini gizlemek için bana dahi uçağa bindiğimizde söyledi. Normalde biz Ankara'ya gelmek için Cizre'deki havaalanını kullanırız. Terzi, hareketini gizlemek için önce Diyarbakır'a, sonra da Ankara'ya geçti. Ankara'ya gideceğimizi bilsem neden Cizre'den değil de Diyarbakır'dan hareket ettiğimizi sorgulardım. Diyarbakır'da normalde kolordu kışlasına inmemiz gerekiyordu. Ben neden başka bir piste indiğimizi sorguladım. Buna tanıklar şahit.

Eğer darbeci olsaydım daha o sabah Irak'ın kuzeyine giderken yanıma aldığım teçhizatı kuşanırdım. Yazlık elbise türü kıyafetlerle gelmezdim. Uçağa elimde ütülü elbiseler ve evrakla binmezdim. Diyarbakır'a gideceğimizi öğrendiğim saatten itibaren ancak giyinmeye vaktim oldu. Ankara'ya gideceğimizi Diyarbakır'da uçağa bindiğimde öğrendim. Semih Terzi vurulduğunda ne darbeci olduğundan haberim vardı ne de birliği ele geçirmek için oraya gelen bir hain olduğundan. Darbe girişimini GATA'da öğrendim."

- "Yanlış zamanda yanlış yerdeydim"

TSK'de kritik görevler yürüten Semih Terzi'nin FETÖ'cü olduğunu bilemeyeceğini belirten Kara, "Terzi, 3. sicil amiri Genelkurmay Başkanı olan biri. Bu kişinin hain olduğunu anlamayan bir tek ben miyim? O gece ne bir yerden ikaz aldım ne televizyon izleyebildim ne de internetten yaşananları takip edebildim. Toplamda 70 dakika yerde kalabilim. Bir kez uçak, 3 kez de helikopterle intikalim oldu. GATA'ya indikten sonra uçak seslerini duydum ve kurmay başkanından darbe girişimini öğrendim. O andan itibaren darbecilerle mücadele eden komutanların emri doğrultusunda hareket ettim." ifadelerini kullandı.

Darbe girişiminden haberdar olsa Terzi'yi gözünü kırpmadan öldürebileceğini savunan Kara, "Bana hain olduğunu bildirselerdi ben de gözümü kırpmadan onu öldürürdüm. Ailem de Halisdemir'in ailesi gibi gururla burada yerini alırdı. Yanlış zamanda yanlış yerdeydim. Kanunlara aykırı emir almadım. Üstün hesabını veren bir ast konumundayım. Bu, çocuğa anne babasının yaptığı hatanın hesabını sormak gibi. Bizim bu kişilerin emirlerini sorgulama şansımız yok. Halisdemir, nasıl emri yerine getirdiyse biz de emri yerine getirdik. Aramızdaki fark şu: Bana emir veren haindi. Ben masumum, beraatimi istiyorum." şeklinde savunma yaptı.

Sanık avukatları da müvekkillerinin suçsuz olduğunu öne sürerek, beraat talebinde bulundu.

Beyanların ardından duruşmaya yarın sabah devam edilmek üzere ara verildi.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara