Dolar

32,4781

Euro

34,9319

Altın

2.435,57

Bist

9.716,77

Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davası

Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen cuntacı general Terzi'yi vurarak FETÖ'nün darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin davada tanıkların beyanları ve sanık ifadeleri alındı

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-05-16 16:16:18

Ömer Halisdemir'in şehit edilmesi davası
Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi'yi vurarak Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin davanın görülmesine devam edildi.

Duruşmaya, Hakimler ve Savcılar Kurulunca Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi olarak atanan Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İsmail Ademoğlu'nun yerine Kıdemli Üye Fahrettin Aksoy başkanlık etti.

Duruşmada tanık olarak dinlenen Özel Kuvvetler Komutanlığı 11'nci Tabur Komutanı Yarbay Erkan Tokgöz, Cizre ve Silopi'deki meskun mahal operasyonlarında 12 Ocak 2016'de yaralandığını anımsatarak, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında tedavi sürecinde olduğunu, akşam saatlerinde de GATA'da tedavisi devam eden devresi yarbay Yakup Kutman'ı ziyaret ettiğini söyledi.

GATA'da bulunduğu sırada Ankara üzerinden savaş uçaklarının alçak uçuş yaptığını, televizyondan da Başbakan Binali Yıldırım'ın "kalkışma" yönündeki açıklamalarını gördüğünü anlatan Tokgöz, ÖKK'yı arayarak neler olduğunu sorduğunu, telefonu açan başçavuşun da bilgi vermediğini kaydetti.

Tokgöz, GATA'dan Ankara'ya doğru baktığında taarruz helikopterinden şehre ateş açıldığını gördüğünü o an Rusya'nın saldırı düzenlediğini düşündüğünü ifade ederek, bir süre sonra televizyonda ÖKK Komutanı Zekai Aksakallı'nın "Paralel ihanet şebekesi kalkışma içerisinde, biz buna karşı koyacağız" şeklindeki açıklamasını gördüğünü, koridora çıktığında da Kara Kuvvetleri Komutanı'nın koruması Yüzbaşı Burak Akın'ın yaralı olarak getirildiğine şahit olduğunu anlattı.

Burak Akın ile görüştüğünü, kendisini ÖKK'dan birilerinin vurduğunu söylediğini, gece saat 03.00 gibi GATA'ya Sikorsky helikopterinin indiğini, aynı saatlerde telefonundan aranarak girişe çağrıldığını aktaran Tokgöz, aşağıya indiğinde Semih Terzi'nin emir astsubayı Ahmet Kara, Binbaşı Fatih Şahin ve astsubaylar Hasan Aksoy ve Hüseyin Oğuz'u silahlı, tam teçhizatlı gördüğünü, ne olduğunu sorduğunda Semih Terzi'nin vurulduğunu ve yaralı olarak yoğun bakıma alındığını öğrendiğini belirtti.

GATA Kurmay Başkanı Albay Muammer Alper'in de yanlarına geldiğini aktaran Tokgöz, bu kişilerden silahlarını bırakmalarını istediğini dile getirdi. Tokgöz, kendisinin de silahların bırakılmasını istediğini aktardı.

Albay Alper'in telefonundan Zekai Aksakallı ile görüştüğünü, kendisine "Semih Terzi hain, yanındakiler de darbeci, onları yakala, kaçmasınlar. Fatih Şahin'e de 'Mihrali'ye ulaşsın bizi adamları vurmasın, kardeş kanı dökülmesin'" emrinin verildiğini belirten Tokgöz, emri teyit etmek, konuştuğu kişinin Aksakallı olup olmadığını anlamak için Albay Cengiz Turan'ı aradığını, onun aracılığıyla Zekai Aksakallı'nın emir astsubayına ulaştığını ve emri teyit ettirdiğini söyledi.

Telefon görüşmeleri sırasında astsubaylar Hasan Aksoy, Ahmet Kara ve Hüseyin Oğuz'un silahlarını bırakmayı kabul ettiğini, Fatih Şahin'in ise kaçtığını öğrendiğini ifade eden Tokgöz, sabah saat 06.00 gibi telefonla sanık Şahin'e ulaştığını, kendisinden teslim olmasını istediğini, buluşma noktası belirlediklerini ve Fatih Şahin'in yanına giderek teslim aldığını kaydetti. Fatih Şahin ile telefon görüşmesinde, Mihrali Atmaca'ya ulaşıp ulaşmadığını sorduğunu, Şahin'in de "Hayır, benim telefonlarımı açmıyor" yanıtını verdiğini kaydetti.

Tanık Tokgöz, Fatih Şahin'in teslim olduğu andan itibaren pişmanlık içerisinde olduğuna şahitlik ettiğini belirterek, Şahin ve astsubayların, kaçmalarını engellemek için fazla sıkıştırmadıklarını, bir ara terör operasyonunda yaralanan ÖKK personelini bile ziyarete gittiklerini anlattı.

Fatih Şahin ve beraberindeki astsubayların silahlarını, teçhizatlarını aldıktan sonra polise teslim ettiklerini anlatan Tokgöz, Semih Terzi'nin emir astsubayı Ahmet Kara'nın bir ara Terzi'den bahsederken, "Bu adamın dirisiyle çok uğraştım, ölüsü de beni uğraştıracak." dediğini söyledi.

Tanık Tokgöz'e soru sormak isteyen sanık Fatih Şahin'in avukatı Çiğdem Koç, sorulara net cevap alamaması üzerine Tokgöz'ü sorulara net cevaplar vermesi yönünde uyardı. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcısı Mustafa Manga, Mahkeme Başkanı Aksoy'un yanına giderek, avukatların doğrudan tanıklara soru soramayacağına yönelik kanun maddesini gösterdi.

Bunun üzerine de avukat Çiğdem Koç, Cumhuriyet Savcısı Manda'ya tepki göstererek, "Soru sorma hakkımız yoksa burada boşuna vakit harcıyoruz. Yargının sac ayağı isek sizinle aynı haklara sahibiz. Mahkeme Başkanımız da CMK'dan, ilgili kanundan haberdardır, göstermenize gerek yok." diye konuştu.

Cumhuriyet Savcısı Manga, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını, olay yerinde yapılan keşfe ilişkin raporun ve dava dosyasındaki eksikliklerin tamamlanmasının beklenmesini mütalaa etti.

Sanık Fatih Şahin'in avukatı Çiğdem Koç, ÖKK Komutanı Zekai Aksakallı'nın celse arasında verdiği ifadeyi kabul etmediklerini belirterek, duruşmada ifade vermesini istedi.

Sanık astsubay Erhan Almaz, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ÖKK'da darbecilere direndiklerini, darbeye karşı dik bir duruş sergilediklerini savunarak, şöyle konuştu:

"Biz milliyetçi insanlarız, gavur kapılarında medet umacak kişilerden değiliz. Biz kaçacak olsak 15 Temmuz'dan sonra 15 gün daha ÖKK'da görev yaptık, o zaman kaçardık. Size soruyorum sayın savcım, astsubaylar mı darbeye destek verdi? Astsubayın biri şehit biri gazi diğerleri de sanık. Ben mi general olacaktım? 15 Temmuz'da beni mi general yapacaklardı? Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ben mi olacaktım? Ben neden darbeci olayım? Helikopterden indikten sonra Ömer astsubayın yanına gittim, yenge hanımla benim bir manevi bağım var. 15 Temmuz'dan bir gün önce abi kardeştik, ben bir tane bile mermi atmamışım."

Sanıklar ve avukatlarının tahliyelerinin ardından Mahkeme Başkanı Aksoy, duruşmaya 10 dakika ara verdi.

Mahkeme Başkanı Aksoy, aranın ardından açıkladığı ara kararda, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, sanık Fatih Şahin'in avukatı Koç'un, Zekai Aksakallı'nın duruşmada dinlenmesi talebinin reddine karar verildiğini belirterek duruşmayı 13 Temmuz'a erteledi.

Haber Ara