Dolar

32,5262

Euro

34,8800

Altın

2.485,23

Bist

9.530,47

Ömer Çelik'ten ABD'ye cevap geldi

Ömer Çelik, Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders ile basın açıklaması düzenledi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-29 16:16:19

Ömer Çelik'ten ABD'ye cevap geldi

TİMETURK | HABER MERKEZİ

AB Bakanı Ömer Çelik, Fırat Kalkanı operasyonu ile ilgili soruları yanıtladı. Çelik, Peter Cook'un bugün attığı bir tweet ile ilgili de konuştu.

Çelik "Kimsenin bize şu terör örgütüyle mücadele edin, şununla etmeyin demeye hakkı yoktur" dedi.

İşte o açıklama:

Burada yürütülen mücadele hem Türkiye'nin, dolaylı olarak da AB'nin güvenliği içindir. Müttefiklerimizin güvenliğine katkı sağlar. Biz egemen bir devlet olarak kendi güvenliğimizi sağlamaya muktediriz ve bunu yerine getiriyoruz.

Türkiye buraya müdahale edince terörizmle mücadele ediyor. Kimsenin bize şu terör örgütüyle mücadele edin, şununla etmeyin demeye hakkı yoktur. Türkiye'ye bir şey söylemeyeceksiniz burada, karşı tarafa bir şey söyleyeceksiniz.

Bakın Türkiye IŞİD'e saldırıyor, ses YPG'den geliyor. Hatta Kılıçdaroğlu bu mücadeleyi desteklediğini söylüyor. Ardından PKK ona suikast düzenliyor.

Türkiye Cumhuriyeti Suriye'deki Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların kazanımlarına düşman değildir. Hatta Esed ile görüşüldüğünde Kürtlerin haklarının verilmesini ilk biz söyledik. Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde söylendi.

Türkiye'nin ortaya koyduğu tepki PYD otoritesine karşıdır. Bizim gözümüzde IŞİD, PYD, YPG ve FETÖ otoritesi arasında fark yoktur. Sınırdaki herhalgi bri PYD otoritesine müdahale edilecektit. Bu ulusal bir güvenlik meselesidir. Politik tercih değildir.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, sosyal medya hesabı Twitter'dan bazı açıklamalarda bulunmuş, bu açıklamalarda Pentagon'un Cerablus açıklamasını hatırlatmıştı.

McGruk “IŞİD'in olmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak bulduğumuza açıklık getirmek isteriz" dedi.

AÇIKLAMA ÇAVUŞOĞLU'NUN İFADELERİNDEN SONRA GELMİŞTİ

Bu açıklama Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Fırat Kalkanı, YPG ve Fırat'ın batısı konularındaki açıklamalarının yapıldığı sırada geldi. Çavuşoğlu 1 saat önce yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı:

"Menbiç'e eskiden orada yaşayanlar dönmeli. Gerek Cerablus gerekse Afrin'den doğuya doğru başlatılan operasyonun amacı bu bölgeden IŞİD'i temizlemektir. Küçük bir kuvvetle bile IŞİD kontrol ettiği şehirleri terk ediyor, kaçıyor. YPG'nin, hem ABD'nin söz verdiği gibi hem de kendilerinin açıkladığı gibi öncelikle, bir an evvel Fırat Nehri'nin doğusuna geçmesi gerekiyor. Geçmediği takdirde hedef olacaktır. "

Haber Ara