Dolar

32,3646

Euro

34,9562

Altın

2.325,40

Bist

9.079,97

Olimpiyatların 'ALTIN'ı üstüne getirdiler

Türkiye'nin sportif alanda altın madalyaya uzanması yeni değil. Değişik branşlardaki müsabakalarda uluslararası başarılara imza atan sporcularımız olimpiyatlardaki performanslarıyla da göz doldurdu

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-06 23:55:36

Olimpiyatların 'ALTIN'ı üstüne getirdiler

Türkiye'nin milli sporcuları Türk bayrağını daha yükseklerde dalgalandırabilmek için uluslararası alanda önemli müsabakalarda ter döktüler.

Aldıkları altın madalyalarla göğsümüzü kabartan bazı sporculara kısaca göz atmak istedik:

Greko-romende ilk madalya

Türkiye, ilk altın madalyayı 1936 Berlin Olimpiyatları'nda Yaşar Erkan ile aldı. Greko-romen güreşte altın madalyanın sahibi olan 1912 doğumlu Erkan, Atatürk tarafından yollanmış birinciliğini kutlayan bir telgrafta da belirtildiği gibi adını Türk spor tarihine yazdırdı.

Cep Hürkülü çıtayı yükseltti

Sancılı bir dönemde Bulgaristan milli takımından firar ederek Türkiye'ye sığınan sporcuyu Türk halkı bağrına basarken Naim Süleymanoğlu, ilk kez 1988 Seul Olimpiyatları'nda Türkiye'yi temsil etti. Dünya Halter Şampiyonası'nda da pek çok kez birinci olan cep Herkülü lakaplı Süleymanoğlu, 1988, 1992 ve 1996 yıllarında arka arkaya üç kez altın madalyayı Türkiye'ye getirdi.

"Gümüş" kızlarımız devrede

Türk sporcular listesine giren ilk kadın 1992 Barselona Olimpiyatları'ndaki başarıyla Hülya Şenyurt oldu. Judocu sporcu, 19 yaşında gümüş madalyayı eve getirerek Türkiye'nin o döneme kadarki en genç olimpiyat madalyalı sporcusu oldu.

Nurcan Akdeniz Oyunlarında göz doldurdu

Nurcan Taylan, Atina 2004 Olimpiyatları'nda halter dalında 48 kg ile birinciliği kazandı. Olimpiyatlar'da altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu olma unvanına sahip Taylan, 2005 ve 2009 yıllarındaki Akdeniz Oyunları'ndan da altın madalya ile döndü.

Türkiye'yi "Mutlu" etti

Dinamo lakaplı haltercimiz Halil Mutlu, 1996, 2000 ve 2004 Yaz Olimpiyatları'nda üç kez altın madalya sahibi oldu. Bulgaristan'daki baskılar sebebiyle Türkiye'de sporuna ve yaşamına devam etmeyi seçti. Dünya ve Avrupa Şampiyonaları'nda da birçok kez dereceye giren sporcu, en son Olimpiyat Madalyasını 2004 yılında Atina'da kazandı.

Olimpiyatların tozunu attırdı

Hamza Yerlikaya, grekoromen güreşte 1996 Atlanta ve 2000 Sidney Olimpiyatları'nda iki kez altın madalyanın sahibi oldu. Küçük yaşlardan itibaren güreşle ilgilenen Yerlikaya, Akdeniz Oyunları, Avrupa Şampiyonası ve Dünya Şampiyonası'ndan da madalyalarla döndü.

"Güm güm" Atagün

Boksör Atagün Yalçınkaya, 2004 Atina Olimpiyatları'nda kazandığı gümüş madalya ile bu başarıyı elde eden en genç Türk sporcu unvanını, Şenyurt'un elinden aldı. 17 yaşındaki sporcu güçlü kroşeleri sebebiyle Atagüm de lakabı ile de anılıyor.

Güreş bizden sorulur

Çin'in başkenti Pekin'de devam eden 29. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda, Serbest Güreş Milli Takımı'ndan 66 kiloda Ramazan Şahin finalde, Ukraynalı Andriy Stadnik'i yenerek altın madalya kazandı.

Türkiye dünyada "Prim" yaptı

2017'de Rizeli Olimpiyat şampiyonu Mehmet Akif Prim adına bu yıl 77ncisi düzenlenen Uluslararası Mehmet Akif Pirim Yıldızlar Grekoromen Yıldızlar Güreş Turnuvası, sona erdi. Turnuvada, Türkiye 8 altın 2 gümüş madalya ile birinci oldu.

Boksta Sürmeneli damgası

2019'da Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda milli sporcu Busenaz Sürmeneli, altın madalya kazandı.Rusya'nın Ulan Ude kentinde gerçekleştirilen organizasyonda Busenaz, 69 kilo finalinde Çinli rakibi Liu Yang ile karşı karşılaştı.Üç rauntta da sergilediği üstün performansla rakibini mağlup eden milli sporcu, podyumun zirvesine çıktı.

 

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara